BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Miércoles
27 de Mayo de 2020
Web de noticias de Badalona
y Sant AdriàEl dispositiu de ventilació d’emergència desenvolupat per Germans Trias i Pujol, Clínic i UB amb Protofy.xyz rep l’aprovació de l’AEMPS per fer un estudi clínic
El dispositiu de ventilació d’emergència desenvolupat per Germans Trias i Pujol, Clínic i UB amb Protofy.xyz rep l’aprovació de l’AEMPS per fer un estudi clínic
El suport rebut per part de la societat civil, empreses i administracions ha estat clau en el desenvolupament del disseny i l’escalatge industrial d’aquest model i contribuirà a proveir el Sistema de Salut dels dispositius de ventilació necessaris
Redacción - 06/04/2020 06:39

El dispositiu de ventilació "OxyGEN" desenvolupat per Protofy.xyz, juntament amb un grup de professionals, i amb el suport científic i econòmic de professionals de l'Hospital Clínic, l'Hospital i Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP) i la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona, ha rebut l'autorització de l'Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) per fer un estudi clínic.

Aquest estudi clínic, que es farà a al Clínic i Can Ruti, permetrà testejar més profundament el prototip en vuit pacients. Durant la setmana passada ja es van realitzar proves en dos pacients a Germans Trias i Pujol i, si les proves amb més pacients surten positives, es podrà donar resposta a la manca de respiradors convencionals en la situació actual provocada per la COVID-19 i ampliar la seva utilització a més hospitals catalans i de la resta de l'Estat espanyol. La producció dels dispositius la farà l'empresa Seat a la seva planta de Martorell.

Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies al suport rebut per un gran nombre de particulars, empreses i entitats de la societat civil. També ha comptat amb el suport del Servei Català de la Salut, que ha propiciat la incorporació d'empreses i ha donat suport als centres per trobar aquest tipus de solucions.

Un dispositiu de ventilació per fer front a la COVID-19

L'objectiu d'"OxyGEN", és ajudar a la ventilació en situació d'absència de respiradors convencionals en aquells pacients amb problemes respiratoris severs, com els provocats per la COVID-19. Només es contempla per al seu ús transitori en situació d'emergència i d'absència d'un ventilador convencional disponible.

Es tracta d'un dispositiu d'emergència que permet automatitzar els balons resucitadors manuals (tipus AMBU), de manera mecanitzada i autònoma, per utilitzar-los com a suport a la respiració. Així mateix, permet controlar la freqüència respiratòria, el volum corrent i la ràtio inspiració/expiració de forma constant i objectiva proporcionant el pacient un suport que, d'una altra manera, no tindria.

Es tracta d'un disseny simplificat i modular perquè sigui fàcil de muntar i garantir el funcionament correcte del dispositiu en situacions d'emergència. Protofy.xyz ha posat a disposició de la comunitat de forma gratuïta els plànols tècnics d´"OxyGEN" i el programari per facilitar la seva producció arreu del món. Existeixen nombrosos projectes arreu del món que l'estan utilitzant com a base per els seus desenvolupaments locals, entre d'altres a Israel, Índia, EEUU, Argentina o Nicaragua

El dispositiu ha passat les proves de validació amb simuladors a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la UB, al Campus Clínic, i amb models animals al Centre de Medicina Comparativa i Bioimatge (CMCiB) de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP). També ha passat les proves controlades amb pacients, realitzades sota les autoritzacions pertinents dels comitès ètics corresponents, a l'Hospital Germans Trias i Pujol.

L'equip que ha supervisat les proves l'han format el Dr. Josep M. Nicolás, especialista en medicina intensiva del Clínic i professor de la UB, el Dr. Ramón Farré, Catedràtic de Fisiologia de la UB i cap del grup Biofísica respiratòria i bioenginyeria de l'IDIBAPS, i el Dr. Manel Puig, de l'Institut de Recerca i Hospital Germans Trias i Pujol i el Dr. David Priego, de l'Hospital Germans Trias. També hi ha participat el Dr. Martí Pons, especialista de la unitat de cures intensives de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

El Dr. Josep M. Nicolàs explica que, "des del Clínic i la Universitat de Barcelona hem aportat el nostre coneixement en la metodologia de creació i calibratge d'aquest tipus de dispositiu".

El Dr. Manel Puig destaca "és un esforç extraordinari i coordinat per accelerar tots els processos, mantenint les màximes garanties, i aconseguir les validacions suficients per arribar als pacients de manera ràpida. Estem posant al servei de l'emergència tot el coneixement i experiència de molts agents de recerca del sistema català en un temps record ".

Des de la Gerència i la Dirección de Innovació del Hospital Germans Trias, el Drs David Priego, Marc Fabra, Hipòlit Pérez Moltó i Oriol Estrada han treballat des del primer moment en el desenvolupament, millora i validació dels respiradors. El Dr. Estrada, director d'Innovació de l'Hospital Germans Trias i Pujol assegura que "el projecte OxyGEN suposa un esforç coordinat per molts professionals i institucions que han aconseguir en menys de dues setmanes idea i desenvolupar un model fiable que dona resposta a la situació d'emergència. Enginyers, metges i investigadors junts han aconseguit una aportació crucial que mesurarà els seus resultats en centenars de vides salvades".

Per la seva banda, el Dr. David Priego, referent clínic de la direcció d'Innovació de l'Hospital Germans Trias, considera que "hem aconseguit desenvolupar un dispositiu homologat i aprovat, que no hem de perdre de vista que dona resposta a la situació actual, i que ens permetrà salva moltes vides.

"Arribar a aquest punt ha estat possible gràcies a l'esforç de tots els actors implicats, empreses, hospitals, centres de recerca, universitat i administració i en la fase final de desenvolupament i escalatge industrial del prototip han tingut un paper fonamental les donacions rebudes per part de particulars, empreses i entitats de la societat civil", assenyala el Dr. Josep M. Campistol, director general de l'Hospital Clínic.

"Ha estat gràcies a aquest enfocament col·laboratiu que ha connectat a persones, hospitals i empreses, el que ha fet que el projecte no pari d'avançar de manera frenètica durant les últimes dues setmanes i s'hagin pogut completar les complexes fases de validació exigides en un temps rècord per poder fer l'estudi clínic", assenyalen els cofundadors de Protofy.xyz., Ignasi Plaza i Lluís Rovira.

Sobre Protofy.xyz.

OxyGEN, és un projecte desenvolupat per un grup de professionals liderats per l'empresa barcelonina Protofy.xyz, especialitzada en serveis d´innovació tecnològica amb prototips a mida per mitjanes i grans empreses. Son especialistes en el desenvolupament de hardware i software de forma ràpida i escalable. En el projecte participen de forma molt activa empreses, particulars i grans corporacions.

Sobre la Universitat de Barcelona

Fundada el 1450, la Universitat de Barcelona és la principal universitat pública de Catalunya i una de les institucions d'educació superior més prestigioses de l'Estat. La UB és l'única universitat espanyola que forma part de la Lliga d'Universitats Europees de Recerca (LERU), una associació que agrupa els 23 centres universitaris de recerca més importants del continent. Segons el Center for World University Rankings (CWUR), la UB se situa entre les 100 millors universitats del món i, segons The Times Higher Education, la UB forma part de les 25 millors del món amb més de 400 anys d'història.

La Universitat de Barcelona disposa d'una gran oferta formativa, que abasta 73 graus, 157 màsters universitaris oficials i 48 programes de doctorat. Té més de 42.000 estudiants de grau i 19.000 de màster, postgrau i doctorat. Un 15 % dels estudiants són internacionals i procedeixen de 131 països.

Com a institució pública, la UB, centrada en l'excel·lència acadèmica, està compromesa a dotar les properes generacions de ciutadans -professionals, investigadors, emprenedors, líders- amb la capacitat de treballar al màxim nivell en qualsevol lloc del món.

Sobre l'Hospital Clínic de Barcelona

L'Hospital Clínic de Barcelona és un hospital públic universitari amb una història centenària. Amb una plantilla de 4.500 professionals, és un dels principals centres d'assistència mèdica d'Espanya i el primer en producció científica. Ofereix una assistència de qualitat, una investigació biomèdica del màxim nivell competitiu i una gran dedicació docent per formar professionals. Tot plegat s'emmarca en l'excel·lència d'una gestió equilibrada, amb l'objectiu d'oferir a la societat una medicina humanitzada d'avantguarda.

Sobre l'Hospital i l'Institut Germans Trias i Pujol

Situat en el marc del Campus Can Ruti de Badalona, l'Hospital presta atenció sanitària d'alta complexitat a les 800.000 persones que viuen al Barcelonès Nord i al Maresme, així com a alguns ciutadans d'altres territoris catalans en el cas de determinades patologies, en què l'hospital és referència per a fins a 1.200.000 habitants. L'Hospital el gestiona la Gerència Territorial Metropolitana Nord de l'Institut Català de la Salut (ICS), que també és responsable de l'Atenció Primària del Barcelonès Nord, el Maresme, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental. Per la seva banda, l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol és el paraigua de l'activitat investigadora de l'Hospital, amb l'objectiu contribuir a la millora de la salut de les persones a través del coneixement científic i de la seva transferència.

 

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 0 y 0

Últimas noticias

26/05/20 14:01
Badalona disposa des d’aquesta setmana d’un nou tram de carril bici entre el carrer del Mar i el carrer de Sant Ignasi de Loiola

26/05/20 06:41
L’Ajuntament i el CF Badalona signen la pròrroga del contracte de patrocini per a la difusió de la marca 'Badalona és futur'

25/05/20 12:53
Les zones blaves de Badalona continuaran sent gratuïtes fins al dimarts 2 de juny

25/05/20 06:48
404 persones sense llar dormen en centres d’acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d’infrahabitatge a Badalona

25/05/20 06:44
Badalona posa en marxa la campanya de prevenció del mosquit tigre


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2020 - Contacto webmaster