BADANOTIS
Instagram Twitter Google + Facebook Youtube Goear RSS
Sábado
23 de Enero de 2021
Web de noticias de Badalona
y Sant Adrià404 persones sense llar dormen en centres d’acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d’infrahabitatge a Badalona
404 persones sense llar dormen en centres d’acollida, habitacions de relloguer o espais considerats d’infrahabitatge a Badalona

Redacción/Foto: Foto: Centre Diürn Folre - 25/05/2020 06:48

La Taula Sense Llar de Badalona, encara que aquest any no ha pogut organitzar el Recompte de Persones Sense Llar als carrers a causa del Covid-19, ha comptabilitzat informació sobre les persones sense llar que dormen en centres d'acollida, en habitacions de relloguer o espais considerats com infrahabitatges (barraques, naus industrials...) la nit del 20 de maig. Una xifra que aquest any recull també els serveis extraordinaris habilitats per a persones sense llar en relació a la situació de confinament generada pel coronavirus.

La nit del 20 de maig la Taula Sense Llar de Badalona ha comptabilitzat un total de 404 persones dormint en serveis per a persones sense llar que funcionen a la ciutat. D'aquestes, 50 persones han passat la nit al pavelló de Casagemes, habilitat durant durant la crisi del coronavirus; 3 persones al dispositiu que es va crear per a l'operació hivern; 25 persones en centres d'acollida; 43 en pisos d'inserció; 142 en habitatges inadequats (assentaments), i 141 en pensions i habitacions de relloguer.

Són xifres que evidencien la problemàtica del sensellarisme al municipi, motiu pel qual precisament l'any 2017 es va constituir la Taula Sense Llar de Badalona, que aplega entitats d'acció social que fan intervenció en l'àmbit de les persones sense llar i els referents dels Serveis Socials de l'Ajuntament.

Una altra xifra significativa són les 46 persones que aquest 20 de maig han utilitzat els serveis d'alimentació (dinar i sopar) i d'higiene (dutxes i bugaderia) del centre Diürn Folre. Persones que també han verbalitzat estar en situació de carrer.

Al maig de 2020 la Taula Sense Llar tenia previst organitzar el tercer Recompte de Persones Sense Llar a Badalona. Finalment, però, a causa del Covid-19 no s'ha pogut fer el Recompte als carrers però sí s'han comptabilitzat les persones a equipaments. El Recompte de Persones Sense Llar es fa bianualment a Badalona des del 2016 i permet realitzar una anàlisi de l'evolució i tendència del sensellarisme al municipi i als barris de la ciutat.

Reunió virtual de la Taula Sense Llar al maig

La Taula Sense Llar de Badalona es va reunir de forma virtual el 7 de maig per fer seguiment de les actuacions i avaluar la situació dels diversos serveis durant aquesta etapa de confinament causada pel Covid-19.

D'entrada es va constatar que el nivell d'estrès dels serveis ha estat molt gran i l'estat d'alarma ha comportat incrementar els esforços d'atenció a les persones i fer-ho en condicions certament complexes. Específicament a Badalona es poden destacar 4 fets:

L'activació del dispositiu d'emergència al pavelló de Casagemes per possibilitar el confinament de persones en situació de carrer. L'Àrea de Serveis Socials de l'Ajuntament va activar amb diligència aquest dispositiu, que ha garantit sostre, higiene, menjar, suport professional i supervisió mèdica. Les entitats socials que formen part de la Taula valoren la rapidesa amb què es va posar en marxa aquest dispositiu.

L'increment significatiu de persones sense llar que han demanat ajut i sobretot menjar al centre Diürn Folre. Des del 16 de març s'han atès 144 persones de les quals 105 són persones noves. Una mitjana de 40 persones han estat ateses a Folre cada dia, a les que s'han ofert 70 menús diaris entre dinar i sopar i 10 serveis d'higiene també diàriament. També s'ha fet acompanyament telefònic individualitzat i s'han repartit 60 kits d'emergència enfront la COVID-19 donades del centre d'Acollida Assis (amb guants, gel hidroalcohòlic, mascaretes...).

El confinament rigorós i seguint els protocols preventius de totes les places residencials i de pisos d'inclusió que gestionen les entitats socials (amb prop d'unes 70 dones i homes). Afortunadament la incidència del virus fins a data d'avui ha estat mínima (només un cas positiu i diversos aïllaments preventius per símptomes). I malauradament cal denunciar que es va trigar gairebé un mes a disposar del material preventiu i EPI's necessaris per poder actuar amb garanties.

La constatació de l'increment desmesurat de persones i famílies que s'adrecen a les entitats demanant aliments i ajuts econòmics, moltes d'elles per primera vegada, per poder fer front als lloguers. Especialment dramàtica és la situació d'aquelles que viuen en habitatges insegurs, o de relloguer en habitacions i que són avisats que han de marxar quan s'aixequi el confinament...

Alguns dels reptes massa immediats que Badalona haurà d'afrontar en aquest panorama social post Covid-19:

D'entrada la tornada al carrer dels homes i dones que actualment estan vivint al pavelló de Casagemes, si com a ciutat no som capaços d'oferir alternatives.

L'augment de la demanda d'aliments, de persones i famílies que fins ara subsistien gràcies a treball precaris o per l'economia submergida.

La petició d'ajuts econòmics directes per fer front a deutes per lloguers impagats o subministraments energètics.

La superació de les intervencions assistencialistes i el no renunciar a polítiques socials de garantia de drets bàsics i preventives.

Davant tots aquests reptes la Taula Sense Llar de Badalona vol apostar per superar aquesta fase d'assistència i potenciar més la coordinació entre els serveis de les entitats membres de la Taula i l'Ajuntament i per enfortir l'Àrea de Serveis Socials.

La Taula Sense Llar de Badalona

La Taula Sense Llar de Badalona constitueix un espai formal de trobada i treball d'entitats d'acció social que desenvolupen programes d'atenció a persones en situació de sense llar a Badalona -Càritas Diocesana de Barcelona, Fundació Roca i Pi, Fundació Mambré, Fundació Acollida i Esperança, Creu Roja Barcelonès Nord, Sant Joan de Déu Serveis Socials-Barcelona - i per representants de Serveis Socials de l'Ajuntament de la ciutat.

Compartir Compartir en Twitter Version imprimible Version PDF

Comentarios

Deja un comentario

NUEVO
Requiere confirmación por e-mail para evitar el uso de spammers. El e-mail es obligatorio.


Comentario:

Mira las condiciones aquí
Nombre:
Email:
(no se publicará)
Web:
Código de seguridad: Suma 1 y 2

Últimas noticias

22/01/21 07:15
L’Ajuntament de Badalona recull les reclamacions dels veïns de la ciutat afectats pels talls en el subministrament elèctric per entregar-les a Endesa

21/01/21 07:02
TUSGSAL fa proves amb un nou autobús micro 100% elèctric del fabricant BYD

20/01/21 06:52
Dos curtmetratges que es van presentar a la darrera edició de FILMETS Badalona Film Festival han estat nominats als premis Goya 2021

19/01/21 06:44
Aquest mes de gener s’inicien les obres de construcció del nou CAP del Gorg de Badalona

19/01/21 06:41
Reobre la Biblioteca Pomar de Badalona després de les obres de millora


Aviso Legal  -  Política de Privacidad  -  Contacto

La 'b' estilizada es un diseño de Manuel Esteban - Badanotis© 2009 - 2021 - Contacto webmaster