Un reconeixement a Joaquim Grífol,  'Quimet'
Un reconeixement a Joaquim Grífol, 'Quimet'
Amics del Teatre Zorrilla li ha volgut dedicar el col·loqui d'aquest mes de desembre a l'actor
Clara Bayo - 16/12/2014 07:29
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=10103

Amics del Teatre Zorrilla li ha volgut dedicar el col·loqui d'aquest mes de desembre a en Joaquim Grífol, 'Quimet'. Un actor que ha deixat petjada en Badalona. Un home polifacètic (escriptor, compositor de sardanes, amant del barça i del futbol..).

En aquest sentit diferents persones vinculades al món del teatre han explicat a un Espai Betúlia atent i participatiu, com en Quimet va arribar a les seves vides i allò que més destaquen de l'actor. Un acte on han repassat la seva faceta teatral, també la personal, sense oblidar les anècdotes i moments més divertits que ens va deixar.

Joaquim Grífol, passió pel teatre

Joaquim Grífol va fer la seva vida sobre els escenaris, però també promovent l'art teatral i també la poesia a partir dels seus escrits. 'La forastera del llac', 'Llevantina', 'Primavera i Tardor' i 'L'eterna juventut', són algunes de les seves obres. En Quimet va actuar a teatres d'arreu, com a Andorra, al Victoria de Badalona, i al barceloní Romea. Va representar molts clàssics de la dramatúrgia catalana, destaquen especialment 'Terra Baixa' i 'La Passió', aquesta última va arribar a representar-la 107 vegades. Joaquim Grífol va rebre la Guineueta d'Honor que va atorgar l'entitat Amics de la Música en la primera edició d'aquests premis al Teatre Zorrilla.

Reflexions

Durant l'acte d'aquest dilluns a la tarda hi ha hagut espai per a la reflexió "Què pensaria Quimet del panorama del teatre actual?" preguntava en Antoni Fernández com a moderador. "Lluitaria, sens dubte lluitaria" contestaven els ponents, l'actor Francesc Caselles, Josep Maria Pujol actor i director, Jaume Arqué, president dels Amics del Teatre Zorrilla i Josep Duatis, també actor.

Aquest ha estat el petit reconeixement que l'entitat Amics del Teatre Zorrilla li ha volgut fer a una persona que va deixar petjada, que va marcar una època i que esperen que futures generacions no oblidin. "Esperem que aviat pugui tenir per exemple un llibre com ho tenen l'Enric Borràs i la Margarita Xirgu, impulsat des del Museu de Badalona, per exemple" explicava en Jaume Arqué. "Un llibre quedaria per sempre".

Durant l'acte el moment més emotiu; la lectura d'unes paraules d'en 'Quimet' escrites per la seva vídua. "El meu cor sempre ha sigut de la meva Badalona, la seva platja, la seva hermosa Rambla, les cobles de sardanes els matins dels diumenges (...) en la distància penseu sempre en mi, és el regal més gran que podíeu oferir-me".

Aquest ha sigut el darrer col·loqui de l'any, Amics del Teatre Zorrilla tornarà al gener amb més temes, com el repàs als tres anys des que va començar aquest cicle, el teatre de dones, i ja al febrer dedicat a la mancança en l'àmbit badaloní dels crítics teatrals, entre d'altres.