Toni Francesc: "Si algun dia fes una col·lecció sobre Badalona, la faria inspirada amb els badalonins abans que en Badalona en sí"

Laura Pou - 19/07/2010 05:01
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=1032

Toni Francesc és un dissenyador badaloní que des dels seus inicis, a l'any 1992, aconseguit exportar la seva moda en alguns dels mercats més importants com Estats Units, Mèxic o Rússia. Des de fa tres anys, Toni Francesc presenta les seves col·leccions a la passarel·la de Nova York, encara que també desfila en ciutats com D.F de Mèxic. El passat mes de juny el vam poder veure exposant a la fira barcelonina The Brandery la seva nova línia per la pròxima temporada d'estiu: Urban Forest.

Disenyador badaloní desfilant en pas sarel·las internacionals, però quin és el concepte o què vol comunicar la marca Toni Francesc?

La marca es va crear el 1992 i per una dona jove, amb ganes de ser diferent i sobretot molta modernitat. Aquest seria el punt d'inspiració de la marca. La idea de Toni Francesc és fer una línia molt especial. Toni Francesc és una marca que es ven a mercats molt diferents com els de Estats Units, Mèxic o Rússia i des de fa dos anys esta arrancant aquí, a Espanya. Hem començat la casa al revés.

Per tant podem definir la roba Toni Francesc amb els adjectius còmoda i urbana?

La roba, a més de fer-te sentir-te bé, és creada per fer-te sentir còmoda. Dur moda no implica esta a la presó, al contrari, és sentir-te lliberada i còmoda. A la vegada, sempre m'ha agradat molt treballar amb teixits que tinguin aplicacions terapèutiques com canyes de bambú, seda, cotó, etc.

La col·lecció que estas mostrant a la fira és la del pròxim estiu. Com la definiries?

La col·lecció és diu Urban Forest. Portem el bosc a la ciutat. És com la fusta, a més és la base amb el que me basat com a punt d'experimentació, no tan sols en el color sinó també pel tema de les textures.

Per tant , Urban Forest la podrem veure presentada en alguna passarel·la coneguda?

Si, a Nova York el dia 14 de setembre a la Fashion Week.

No ens avancem, parlem primer de la Brandery. Aquest no ha estat el teu primer any a la Brandery. Com vius la fira de la moda de Barcelona?

La temporada passada va ser la primera vegada que vaig participar a la Brandery i la veritat que bé. Abans si que anava a la Bread and Butter. Va ser una bona noticia assabentar-me que també la feien a Barcelona i per això em vaig apuntar al carro. I quan van deixar de fer la Bread and Butter i va començar la Brandery, aquell any no vaig participar. Volia veure primer que tal era.

Trobes que faltin dissenyadors catalans? Creus que esteu poc valorats ?

No, jo crec que no. Realment hi ha molt de talent a Catalunya, el que falta és més empresa. La realitat és que pocs dissenyadors fins ara han estat bons empresaris. Molts han fracassat, són molt bons dissenyadors però el tema comptes no ha estat el seu fort. Per això jo intento aplicar-me cada temporada e intento ser bon empresari, a més de ser un bon dissenyador!
Entre tots els dissenyadors em de donar una empenta a la moda catalana i crec que el fet d'estar a la Brandery és positiu. S'ha de recolzar tot el que és moda.

El fet de desfilar a la passarel·la de Nova York com Custo, un altre dissenyador català, i que aquest fet pugui generar comparacions entre els dos, et molesta?

No, ningú ho ha fet. De seguida que han vist la roba de Toni i Custo han vist que eren diferents .

Parlant de la Fashion Week de Nova York, ens pots descriure com va ser el primer cop que vas desfilar allà?

Va ser un somni. No mi creia que realment pogués estar allà amb els grans de la moda. És important, jo tant petit i el fet d'estar en aquella passarel·la, és un premi, és una il·lusió. Pensa que era la il·lusió de la meva vida i clar quan arribes allà... Jo vaig deixar Cibeles perquè em va sortir l'oportunitat de desfilar a Nova York. A més la primera vegada no em vaig posar gens nerviós, ho tenia tot molt controlat i la gent és molt professional. Hi ha un muntatge brutal i tot molt preparat

Madrid té Cibeles però Barcelona des de que no hi ha la Gaudí sembla a ser que s'hagi quedat orfe. Creus que falta una passarel·la catalana?

No, a més ara hi ha la 080. Les coses que ja no estan és perquè no eren necessàries no?O potser és que han marxat i ara necessitem una altre cosa. Si hi hagués un Gaudí potser els joves dissenyadors no tindrien la possibilitat de mostrar-se. No vull entrar en polèmica. Crec que no existeix la polèmica ja que les coses que estan són les que interessen.

Toni quan podrem veure't dissenyant vestits de núvia?

Alguna cosa he fet, no és difícil fer un vestit de núvia. Però tampoc és el meu sector. Potser si que faré un vestit de núvia evidentment però la meva intenció no és fer una gran col·lecció de núvia.
La tota la moda m'encanta però el que més m'agrada és la moda urbana, que te puguis posar pel carrer en un moment donat o en un còctel. Per mi és el més important. És la gran desfilada de la vida, veure una dona pel carrer amb la teva roba posada, li dóna vida . Per qualsevol artista és la emoció més gran, més que desfilar a Nova York. Per mi és més important la desfilada de la vida que qualsevol passarel·la.

Alguna dissenyadors tenen una model o musa fetitxe. Quina es la musa de Toni Francesc?

La meva musa és aquella dona que pugui portar la meva roba al carrer. M'agrada socialitzar la moda. Que es pugui pagar, que sigui exclusiu i que siguis diferent.

Toni com a badaloní, que et podria inspirar de la ciutat per crear una col·lecció?

Si algun dia fes una col·lecció sobre Badalona, la faria inspirada amb els badalonins abans que en Badalona en sí. M'enamora més els meus conciutadans que la ciutat. Hauríem de millorar moltes coses. El casc antic està bé però els voltants s'haurien de millorar.