L'exposició 'Fabricant memòria' de Marcel Rubio, fins el 8 de febrer a la Cooperativa La Moral
Forma part de tot un seguit d'actes organitzats per diferents entitats socials i culturals amb l'objectiu de recaptar fons per a l'escultura en record de les víctimes de Haissa
Clara Bayo - 06/02/2015 05:56
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=10452

'Fabricant memòria' és l'exposició d'acuarel·les de l'artista badaloní Marcel Rubio que es podrà visitar fins al diumenge 8 de febrer a la Cooperativa la Moral (carrer Güell i Ferrer 86, Badalona). Aquesta mostra solidària, forma part de tot un seguit d'actes organitzats per diferents entitats socials i culturals de Badalona (com la Fundació Ateneu Sant Roc, l'Associació Cultural El Pedrís, l'Associació de Veïns de la Morera, Equip de Pastoral Obrera de Badalona, Orfeó Badaloní...) amb l'objectiu de recaptar fons per a costejar l'escultura en record de les víctimes de Haissa, tragèdia en la qual van perdre la vida sis persones, treballadores de la fàbrica tèxtil, fa 40 anys. Amb motiu de l'aniversari d'aquests fets (l'any passat), un grup de persones es van proposar crear una escultura per retre homenatge a les víctimes (una escultura a càrrec de la Laia Soler de l’Escola d’Art i Superior de Disseny Pau Gargallo) i que gràcies a la seva iniciativa i a la col·laboració de la societat badalonina es podrà instal·lar ben aviat, el pròxim 15 de març, a la plaça dels Treballadors de Haissa al barri de la Morera. 

L'exposició complementa una vetllada poètico-musical que va tenir lloc el passat dilluns 2 de febrer a càrrec de l'Àlex Miralles, autor del llibre De solcs i de pedres, i d'Eduard Miralles, músic. La mostra d'acuarel·les, amb quadres en venda a un preu solidari i que anirà destinat a sufragar l'escultura, fa referència a la memòria històrica. Segons ens explica la Carme Juliana, des de l'entitat Associació Cultural El Pedrís, "significa que les fàbriques que feien cotó, tèxtil. metall... també estaven fent memòria de la vida de les persones i han contribuït ha generar aquesta memòria històrica més enllà de la fabricació del seu producte en sí, d'aquí el títol". 

Després de tot un any d'activitats solidàries les entitats impulsores enceten així la recta final per aconseguir els diners necessaris per l'escultura. Han aconseguit ja els 3000 euros que costa, resten però al voltant de 1000 euros per fer el pedestal que comptarà amb una gravació dedicada a les víctimes de la tragèdia. La propera activitat tindrà lloc al Círcol Catòlic de Badalona el 14 de febrer a càrrec de l'Orfeó Badaloní.