El CRAD Badalona presenta la seva agenda de febrer
Música i visita a exposicions, entre les propostes més destacades
Redacción - 08/02/2015 18:43
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=10471

El Centre de Recursos i Assessorament de les Dones de Badalona (CRAD) ha presentat la seva agenda d'aquest mes de febrer. Una agenda en la qual destaquen la música, i la visita a exposicions entre altres. Dóna una ullada a l'agenda aquí:

Per una banda ens trobem amb la sortida cultural aquest dimarts 10 de febrer, a les 9.30, hores al Palau Robert (Barcelona) per veure l'exposició Dones. Afganistan'. La mostra, que comença el recorregut al Palau Robert, forma part del projecte que porta el mateix nom i que consta, a més de la mostra, d’un llibre de gran format i d’un espai de diàleg i conferències. L'Associació per als Drets Humans a l'Afganistan ASDHA és l’entitat impulsora i coordinadora del projecte, que finança l'Ajuntament de Barcelona, i la Generalitat col·labora en la seva difusió amb aquesta proposta expositiva. L’exposició, formada per més de 150 fotografies, i el llibre es divideixen en sis blocs. Les principals temàtiques tractades són el matrimoni forçat i infantil; la fugida; la drogodependència; el suïcidi; els avenços legals i la realitat; i les conseqüències de la impunitat i la guerra. També s’hi mostren dones contra corrent, malgrat que el seu context han trobat la manera de fer-se escoltar o de tenir presència en l’àmbit públic, tan restringit als homes a l'Afganistan. L’autor de les fotografies és el fotògraf i periodista Gervasio Sánchez, especialitzat en conflictes armats. L’autora dels textos és Mònica Bernabé, única periodista de l’estat espanyol que informa permanentment des d'Afganistan. La mostra posa de manifest que la violència contra les dones a Afganistan és una violència endèmica i estructural, un problema social potenciat per la guerra, l’existència d’una impunitat generalitzada al país, la falta d’educació, la instrumentalització de la religió i les lleis masclistes Cal inscripció prèvia al CRAD. Punt de trobada: metro Pep Ventura (9.30 hores. Inscripció prèvia).

Dijous 12 de febrer a les 18.00 hores el CRAD ha programat una nova sortida cultural en aquest cas a l'auditori de Barcelona. Sala Pau Casals per talde gaudir del concert 'Bandalismes' amb Llol Bertran Intèrprets: Banda Municipal de Barcelona; LLol Bertran Direcció: Salvador Brotons Un concert de la Banda Municipal de Barcelona, dirigida per Salvador Brotons, apte per a tots els públics que vol apropar la música d’una manera diferent. ‘Una proposta “Bandàlica” (en el sentit més lúdic de la paraula) feta a mida per a l’ocasió amb la participació especial de l’actriu còmica Lloll Bertran servirem un reguitzell de danses en un format sorprenent i innovador. No us podem explicar què passarà perquè hi ha tota una sèrie d’elements sorpresa que volem mantenir en secret. El que sí que us avancem és que Lloll Bertran no cantarà cap cançó, ni ballarà, ni farà cap monòleg, ni prepararà una paella, ni recitarà un poema, ni explicarà un conte amb titelles... Us podem assegurar que ens farà riure, això sí. Música, misteri, poesia, colors, humor i tendresa en un concert teatralitzat inèdit’ Cal inscripció prèvia al CRAD Punt de trobada: Auditori de Barcelona. Sala Pau Casals (17.30 hores al carrer de Lepant, 150 de Barcelona; el preu és de 6 euros.

Dimecres 18 de febrer a les 17.30 hores el CRAD acull 'Una tarda amb: Lola Mariné, escriptora'. Lola Mariné va néixer a Barcelona, però es va traslladar a Madrid per complir el seu somni de ser actriu. Va sobreviure en el món del teatre i el doblatge durant 20 anys, desprès va tornar a Barcelona i es va llicenciar en Psicologia. La seva primera novel·la, “Nunca fuimos a Katmandú” va ser publicada per l’editorial Viceversa el 2010 i recentment ha tret al mercat una recopilació dels seus relats publicats titulat “Gatos por los tejados”. Nunca fuimos a Katmandú parla de dones, de diferents dones i parla de la crisi dels cinquanta quan sembla que ja està tot fet i només queda una vida ensopida... Lola Mariné és una bona coneixedora del gènere i la seva visió de les dones fa que moltes ens sentim identificades amb els seus personatges. Lola ens parlarà d’escriptura, de dones i d’experiències de vida. Una bona mestra per aprendre a reescriure la vida a cada instant.

L'agenda continua el dijous 19 de febrer a les 9.30 hores amb la sortida cultural: Itinerari urbà ‘A peu per la Barcelona de les dones’. Els carrers de Ciutat Vella han estat escenari quotidià de la vida de moltes dones anònimes amb els oficis més variats, però també del dia a dia de reines, metgesses, intel·lectuals, dones influents, etc., el nom de les quals ha arribat fins als nostres dies. Tot passejant, analitzarem l’evolució històrica del paper de les dones a la societat i coneixerem aquells indrets en els quals encara avui podem trobar indicis del seu llegat. Cal inscripció prèvia al CRAD Punt de trobada: metro Pep Ventura (9.30 h). Visita comentada. El preu és de 4 euros.

Per últim dimecres 25 de febrer a les 8.00 hores es farà la Sortida Cultural: 'Monestirs cistercencs de Vallbona de les Monges (Urgell) i de Santes Creus'. El monestir de Santa Maria de Vallbona és el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya, amb més de 850 anys d’història. Té els seus inicis en unes agrupacions mixtes d’ermitans, que després es converteixen en cenobites, organitzats en forma de comunitat doble, els quals viuen sota el bàcul pastoral del seu fundador, Ramon de Vallbona, i observen la Regla de sant Benet. La primera notícia documentada data de l’any 1153. En 1175 els homes es traslladen al Montsant i la comunitat, llavors exclusivament femenina, s’incorpora a l’Orde del Cister. A les seves aules es conreava la gramàtica, la litúrgia, la cal·ligrafia, la miniatura, la música, el teixit i el brodat. Havia de ser, fins al 1835, el centre d’una de les senyories monàstiques més extenses i influents de la Corona d'Aragó. Cal inscripció prèvia al CRAD Lloc de trobada: Museu de Badalona. Pl. Assemblea de Catalunya, Hora de trobada: 7.45 h (es demana màxima puntualitat) Hora de tornada: 19 h aproximadament Preu: 65 €. (inclou transport, entrada, visita comentada i calçotada a Santes Creus).

D'altra banda recordar que durant tot l'any es porten a terme tallers permanents al CRAD que van des de Ioga, teatre, memòria fins a català, dibuix, escriptura creativa i informàtica. El CRAD es troba al carrer Arquitecte Fradera s/n Nau 2 de l'antic Escorxador.