ENDESA culmina 'el procés de destrucció del patrimoni industrial de les 3 Xemeneies' de Sant Adrià

Plataforma per la Conservació de les Tres Xemeneies - 29/06/2015 03:53
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=11521

Mentre llegiu aquestes línies ENDESA, amb el permís del Ministerio de Medio Ambiente i de l'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, està destruint l'únic element original de 1913 de la primera central elèctrica que va ocupar l'espai on avui hi ha les 3 Xemeneies. ENDESA ha iniciat els treballs per desmantellar els tubs de captació d'aigua que van donar servei a les 4 diferents centrals que ha ocupat el mateix espai en poc més de 100 anys. Entre ells hi ha l'estacada, la plataforma i els tubs originals de 1913 que aspiraven aigua per refrigerar la primera central tèrmica de carbó d'Energia Elèctrica de Catalunya.

La Plataforma per a la Conservació de les 3 Xemeneies confiava en què aquest element podria conservar-se per al seu valor testimonial del patrimoni industrial del nostre país. La mateixa Plataforma en reunions amb l'anterior alcalde, l'actual, Barcelona Regional i el Consorci del Besòs va demanar que en el procés de desmantellament de la central es conservessin diferents elements que anessin més enllà de simplement l'estructura exterior del conjunt de 200 metres de caldera i xemeneies i el gran edifici de turbines.

Per evitar que s'arribés a aquesta situació la mateixa Plataforma en col·laboració amb especialistes va elaborar i presentar, en 2012, l'informe necessari per què el ple Municipal declarés el conjunt Bé Cultural d'Interès Local. La proposta feta per la Plataforma no va ser tinguda en compte i ha provocat la situació actual.

La Plataforma per la Conservació de les 3 Xemeneies ha fet públic que ha completat l'informe i que ara tres anys després ho tornarà a fer arribar al nou consistori sortit de les passades eleccions municipals per què ara sí, sigui aprovada la declaració de BCIL i s'evitin més pèrdues del ja esquifit patrimoni industrial adrianenc.

La mateixa Plataforma ha organitzat per aquest dijous 2 de juliol a les 18.00 hores una ruta pel front litoral per donar a conèixer el passat industrial centenari de l'espai, la situació present i reflexionar sobre el futur del Front Litoral adrianenc objecte en aquests moments d'un avantprojecte de planejament urbanístic.