L'Associació Juvenil Barnabitas fa 20 anys educant en el lleure i en l'acció social, treballant amb infants, adolescents i joves de Sant Adrià
Sota el lema 'El teu somriure és el nostre motor' l'entitat ha organitzat una festa oberta a la plaça de la Vila
Clara Bayo - 10/09/2015 08:15
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=11786

Una jornada emotiva, familiar i de fet molt participativa. Així s'ha viscut aquest dimecres a la tarda l'aniversari de l'Associació Juvenil Barnabitas celebrat a la plaça de la Vila de Sant Adrià. 20 anys de vida, 20 anys treballant especialment amb infants, adolescents i joves de la ciutat, educant en el lleure i en l'acció social.

Una trajectòria que des de l'entitat sense ànim de lucre, han volgut compartir amb tothom amb una festa oberta, sota el lema: 'El teu somriure és el nostre motor', i, en la qual, han repassat la seva evolució. Des del moment en què uns joves van decidir, en observar les necessitats de moltes famílies al territori i la manca de recursos socials, constituir-se com a associació, fins avui dia: una entitat plenament consolidada i que treballa també com a Centre Obert. "L'entitat va néixer amb l'objectiu de desenvolupar un projecte d'educació en el lleure, vinculada a la parròquia Sant Joan Baptista, el projecte primer consistia a fer activitats lúdiques els dissabtes a la tarda. Temps després es va constituir com associació infantil i juvenil i va tenir personalitat jurídica pròpia, tramitant també la documentació per afegir-se a la federació del MCECC de la Fundació Pere Tarrés, al registre d'entitats de Joventut i al cens d'entitats de Sant Adrià" explicava el seu president, en Juan Vizcaíno.

"Va ser en 2007, moment en que des de l'Ajuntament es posa a disposició de l'entitat un nou local disponible durant cada dia de la setmana, quan posem en marxa projectes com el Centre d'Atenció Diària obert de dilluns a dissabte i que ofereix activitats de reforç acadèmic i lúdic-educatives". Aquest Centre d'Atenció Diària, de fet, ens explica Juan, "passa a ser reconegut i homologat per la Generalitat de Catalunya com a Centre Obert en 2012". Què vol dir això? A partir d'aquell moment el projecte educatiu del centre pot oferir un treball educatiu individualitzat, amb la implicació de famílies i treball en xarxa amb serveis socials i educatius de la zona, especialment per als infants i joves que presenten més carències socioeducatives.

Entre els fets més destacats, des de Barnabitas ho tenen clar. "Destaquem l'increment dels participants en els nostres projectes". I és que en l'actualitat desenvolupen de manera paral·lela projectes tan importants i necessaris com el Centre Obert i el reforç escolar a través de l'aula oberta i estudi assistit, a més que els seus usuaris i usuàries tenen l'oportunitat de gaudir d'un berenar sa i equilibrat.

Esplai setmanal els dissabtes, classes d'alfabetització de castellà i català, Punt Jove, tallers, activitats esportives, extraescolars, el voluntariat, projectes amb instituts i escoles, participació i implicació a campanyes com la de Cap Nen Sense Joguina, activitats obertes al carrer per a tothom, Casals d'Estiu, Nadal, Setmana Santa... Són algunes de les tasques de l'entitat. Molts projectes i molta gent que ha passat en aquests 20 anys de vida de manera voluntària per l'associació. Voluntaris, persones compromeses amb el projecte global i membres de la Junta als quals també ha estat dedicat d'alguna manera aquest aniversari tan especial, com també als col·laboradors.

L'acte de celebració ha comptat amb la presència, entre d'altres, del president de MCECC de la Fundació Pere Tarrés, en Xavi Nus, en Jordi Jofra, vicepresident de l'Associació de Voluntaris La Caixa Barcelonès i Vallès Occidental, el director general de joventut de la Generalitat de Catalunya i president de l'Agència Catalana de la Joventut, Toni Reig així com de l'alcalde de Sant Adrià, Joan Callau. I ha comptat amb la participació, entre altres, de l'associació de motos Blood Rockers MC i 24 FIT BOX Sant Adrià, Mc Donalds així com d'una mostra fotogràfica on es repassava la història de Barnabitas.