El projecte Rom21, roda a Badalona amb el seminari 'A Sant Roc tu decideixes!'
En el seminari hi han participat prop d'una vintena de joves gitanos i gitanes amb estudis acabats que han reflexionat sobre la seva identitat, el paper de l'educació i formació i la importància de la seva participació política i social
Clara Bayo - 05/10/2015 07:12
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=11939

L'escola Josep Boada de Badalona ha acollit aquest cap de setmana el seminari 'A Sant Roc, tu decideixes!'. Un seminari organitzat per la Fundació Privada Pere Closa en el marc del seu projecte Rom21 i en el qual han participat prop d'una vintena de joves gitanos i gitanes que han reflexionat sobre el paper de l'educació, sobre què vol dir ser jove gitano/a al segle XXI i sobre la formació dels més joves, així com de la importància de la seva participació a la vida política i social de la ciutat.

El projecte Rom21 ha obert així aquest primer seminari al barri de Sant Roc, després de fer-ne amb èxit altres, com el del barri de la Mina, per a recollir la participació de tots aquells i aquelles joves gitanos que han estat acompanyats per la Fundació Privada Pere Closa i que actualment estan cursant o han acabat estudis superiors. La idea, ens expliquen des de la mateixa Fundació, "és crear vincles entre ells i elles, generar noves iniciatives de participació social al barri i fomentar el seu lideratge com a referents positius de la comunitat gitana del barri de Sant Roc". 

Més sobre Rom21

Es tracta d'un projecte dins de la la proposta Barvalipe School suvencionada per la Open Society Foundation i per la secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya, engegat per la Fundació Pere Closa; en aquest sentit el projecte està format per un conjunt de joves gitanos/as, d'entre 16 i 35 anys amb estudis superiors, que reflexionen sobre què significa ser gitano al segle XXI, sobre com fomentar l'educació i la formació dels més joves i com promoure la seva participació política i social. La missió de Rom21 és reivindicar la identitat de la joventut gitana a través del seu lideratge i apoderament dins de la societat.

Donar veu

A més, pretén ser una eina de visualització d'una nova generació de joves del Poble Gitano que proposa un nou futur i una nova forma d'entendre i reflexionar sobre la societat, la cultura gitana, la vida dels joves i els possibles reptes que hauran d'afrontar. Aquest projecte té dues línies de treball, l'anàlisi i la millora de la societat a través de la reflexió dels joves i l'elaboració d'una eina de promoció social pels més joves. De tota aquesta experiència s'està enregistrant un documental que es donarà a conèixer molt aviat. Els participants es presenten així públicament amb l'objectiu d'establir vincles entre les institucions vinculades a la millora de la participació activa juvenil sent referents positius de la comunitat gitana que motiva altres joves a formar-se i a participar en la societat.

Més sobre la Fundació privada Pere Closa

Des del seu naixement té com a objectius principals la formació i la promoció del poble gitano a Catalunya perquè el màxim nombre possible de gitanos i gitanes tinguin l'oportunitat d'accedir a les mateixes condicions formatives que la resta de la població. La formació acadèmica és una de les eines bàsiques per aspirar a la igualtat i, per aquest motiu, la Fundació Privada Pere Closa centra la seva tasca en facilitar i recolzar la formació dels infants i els joves gitanos. A més, volen vetllar per la imatge positiva del poble gitano, preservar el seu llegat cultural i donar-ho a conèixer a la resta de la societat.