Presentada la Comissió de la Memòria Històrica de Badalona
Està integrada per representants de la societat civil, del món acadèmic, per experts en l’àmbit local i de l’Ajuntament
Redacción - 15/10/2015 04:35
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=11998

Aquest dimecres ha tingut lloc la presentació de la Comissió de la Memòria Històrica de Badalona, un organisme amb representació institucional, de la societat civil, del món acadèmic i d'experts en l'àmbit local. 

En aquest sentit s'han presentat les línies d'actuació i alguns dels projectes que la Comissió vol impulsar amb l'objectiu d'analitzar i recuperar de forma diversa i general la memòria històrica de Badalona per difondre-la amb rigor.

La presentació ha comptat amb la presència de la quarta tinenta d'alcaldia i regidora de l'Àmbit de Badalona Educadora, Laia Sabater; i de tres dels integrants d'aquesta Comissió, la directora del Museu de Badalona, Margarida Abras; l'historiador Sergi Caravaca; i el sindicalista Adoni González.

La regidora Laia Sabater ha afirmat que "en aquest país s'ha caigut en el parany de creure que enterrant la memòria i oblidant el passat s'arribava a la consecució de la pau social i això no ha estat així". "Hem cregut que és el moment adequat per començar a impulsar la recuperació de la memòria històrica a Badalona i la Comissió té el valor de ser un espai de treball i de coordinació", ha afegit.

Línies de treball de la Comissió

Durant la presentació s'han explicat algunes de les línies d'actuació de la Comissió. Seguint amb la línia de treball científic del Museu de Badalona sobre la història del franquisme a la nostra ciutat, s'ha previst la publicació durant l'any 2016 d'un llibre monogràfic de l'historiador Joan Villarroya sobre els bombardejos registrats en aquest municipi.

També es vol aprofundir en la història oral aprofitant el testimoni de col·lectius que no han tingut veu dins de la història oficial. L'objectiu és recollir de manera rigorosa, contrastada i documentada aquests testimonis de ciutadans i ciutadanes desconeguts en la majoria dels casos. En aquest sentit es vol impulsar la creació d'una beca per poder treballar diversos temes de manera monogràfica.

A més, han explicat, s'iniciarà un procés de revisió del nomenclàtor de la ciutat, tant de carrers i places com d'equipaments i edificis.

La creació d'aquesta Comissió va ser un dels acords inclosos en la moció per la recuperació de la memòria històrica d'aquesta ciutat aprovada pel Ple de l'Ajuntament en la sessió ordinària del passat 29 de setembre. La moció va ser aprovada amb els vots favorables dels grups municipals de Guanyem Badalona en Comú, ERC-Avancem-MES, ICV-EUiA, PSC i CiU. Els grups municipals del PP i C's van votar en contra.

15 d'octubre, actes d'homenatge al president Lluís Companys

La primera actuació impulsada per aquesta Comissió ha estat l'elaboració del programa d'actes d'homenatge al president Lluís Companys previstos a Badalona aquest mateix dijous dia 15 d'octubre. El programa recull l'acte organitzat per ERC a les 7.00 hores, ofrena floral i salves d'honor, al monòlit dedicat al president situat al jardinet de l'avinguda del president Lluís Companys. En aquest mateix espai, a les 18.30 hores, es farà l'acte institucional, el qual consistirà en una lectura de poemes, la tradicional ofrena floral, el parlament i acabarà amb el cant d'Els Segadors. Posteriorment, a les 19.30 hores, a la sala d'actes del Museu Municipal de Badalona (plaça de l'Assemblea de Catalunya, 1), el catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Joan Villarroya, pronunciarà la conferència "Companys, un republicà a la política".

Aquest 15 d'octubre es compleixen 75 anys de l'afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys per l'exèrcit franquista al castell de Montjuïc.