L'anomenat 'mercat de la misèria', motiu de polèmica
ICV-EUiA demana més control a la zona mentre que el primer tinent d'alcalde destaca la important feina que la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra
Redacción - 15/09/2010 23:02
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=1231

El grup municipal d'ICV-EUiA ha denunciat la passivitat de les autoritats municipals davant el mal anomenat mercat de la misèria. Un mercat il·legal que es fa a l’entorn de Sant Roc cada dimarts per sota l'autopista. El seu regidor, Àlex Mañas, ha explicat que s'ha sentit "estupefacte" quan ha vist un centenar de venedors pobres que venen productes recuperats de les deixalles a d'altres més pobres “fins i tot es venen caixes usades de medicaments sota el pont de l'autopista, amb l'absència total de guàrdia urbana i del servei municipal corresponent”. 

Davant aquesta situació, que no és nova, des d'ICV-EUiA, han apuntat que "la solució no és criminalitzar la pobresa", però el que cal fer immediatament és assegurar la presència de la policia local per tal d'evitar que s'instal·li aquest mercat improvisat. Segons han informat el veïns, la presència policial acaba abans de les dues de la tarda i és aleshores quan s'instal·len els comerciants de joguines trencades, medicaments usats, roba, etc. 

Segons ha declarat Mañas, "cal fer tres coses: primer presència permanent de la guàrdia urbana per evitar la instal·lació del mercat; segon, retirada immediata dels camions magatzem dels venedors i tercer pensar, conjuntament amb l'Associació de Marxants, el veïnat i l'Ateneu de Sant Roc , quines activitats es poden realitzar en aquest espai el dimarts per evitar que, coincidint amb els encants, es produeixi aquest fenomen. Per exemple, promoure un mercat de plantes i flors ambulant, de mobles antics, en definitiva activitats ciutadanes que omplin l'espai públic i evitin el seu ús incorrecte," proposa Mañas.

Reaccions del Govern

Per la seva part i davant aquestes acusacions, el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Badalona, Ferran Falcó, ha afirmat que "el grup ecosocialista menysprea la important feina que els agents de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d'Esquadra, juntament amb els de la policia estatal, estan fent en els darrers mesos per combatre aquesta situació".

Falcó ha insistit que "fins que no se n'ha ocupat aquest Govern, a Badalona no hi havia un operatiu setmanal per mirar de reduir el problema", ha conclòs Falcó. De fet, el regidor ha recordat que l'Ajuntament va informar sobre un dels darrers operatius conjunts, del passat 24 d'agost, quan efectius de la Guàrdia Urbana de Badalona, dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional van decomissar sota el pont de l'autopista C-31 una tona de material en desús que es comercialitzava de forma il·legal, i van detenir cinc persones, una per una ordre de recerca i captura i quatre més que es trobaven en el país en situació irregular.