Badalona engega el programa ConvivimBDN per promoure el civisme i la convivència amb la incorporació d’agents de comunitat a tots els Districtes de la ciutat
Badalona engega el programa ConvivimBDN per promoure el civisme i la convivència amb la incorporació d’agents de comunitat a tots els Districtes de la ciutat

Redacción - 16/03/2017 13:48
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=14345

Badalona ha posat en marxa l'innovador programa #ConvivimBDN que té com a objectius promoure el civisme i la convivència i reduir l'incivisme arreu de la ciutat. Per tal de fer-ho possible, des de fa uns dies l'Ajuntament ha incorporat 12 agents de comunitat que tenen com a missió impulsar i desenvolupar accions per assolir aquests objectius.

#ConvivimBDN sorgeix de la necessitat de reforçar el teixit i la cohesió social, així com de l'adaptació als canvis viscuts a la ciutat de Badalona durant els darrers anys i als efectes de la crisi econòmica. El Programa porta a terme accions de gestió positiva de la diversitat, foment de les relacions en igualtat de drets i deures i, en general, treballant sobre el territori i les persones, persegueix el desenvolupament social i la millora de la qualitat de vida de la ciutadania.

Els 12 agents de comunitat professionals es troben ubicats a les Oficines Municipals dels Districtes de Badalona de manera que es coordinen amb els serveis municipals i s'adapten a les necessitats específiques del territori, comptant amb la col·laboració de les entitats ciutadanes i socials.

Els agents de comunitat tenen entre les seves funcions detectar i diagnosticar possibles conflictes o necessitats. En aquest sentit el ventall de treballs que es poden portar a terme és molt ampli: des de prendre nota de desperfectes o manteniment dels espais públics, problemes puntuals de neteja o situacions d'incivisme. També cal incloure accions formatives i informatives per desactivar la cadena, sovint negativa i font de conflictes: estereotip-prejudici-rumor.

Els agents treballen sobre el terreny la conscienciació de la ciutadania respecte dels valors de la convivència responsable i participativa, i de la diversitat, ja sigui aquesta religiosa, cultural, d'orientació sexual, etc.

#ConvivimBDN també pretén reduir l'incivisme a l'espai públic amb la finalitat que aquest sigui un punt de trobada de qualitat on es potenciïn les conductes i els valors cívics que ajudin a cohesionar els barris i el teixit participatiu.

Els agents de comunitat distribuïts als 6 Districtes de Badalona també treballen en altres aspectes específics com projectes de mobilitat; consum responsable; visibilització de les entitats; violència de gènere; patis oberts o camins escolars, entre altres, sempre atenent les necessitats específiques de la ciutadania i el territori per dinamitzar i cohesionar socialment la ciutat.

El Programa #ConvivimBDN rep finançament de l'Ajuntament de Badalona, l'Institut Municipal de l'Ocupació (IMPO) i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i forma part del Pla de Convivència i Civisme inclòs en el Pla d'Acció Municipal (PAM) de Badalona. Els 12 agents de comunitat van començar el passat mes de febrer les seves activitats que es perllongaran fins al mes de febrer de 2018.

La regidora de Participació i Convivència de Badalona, Fàtima Taleb, ha destacat que el programa Convivim BDN "posa 12 agents de comunitat, 2 per districte, que treballen a peu de carrer les relacions i la convivència amb el veïnat, fent també diagnòstic de la situació dels espais públics i dels serveis municipals, en col·laboració amb les entitats socials i en coordinació amb els districtes". La regidora ha afegit que "cal destacar la selecció dels perfils tècnics dels agents de comunitat, perquè es tracta de professionals preparats per treballar accions dels àmbits de la convivència, l'adaptació i la integració, amb uns horaris flexibles per donar resposta a qualsevol necessitat".