Jornada sense incidents a Badalona amb 34 col·legis electorals oberts

CB/ Agències - 02/10/2017 06:57
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=15037

La Jornada d'aquest 1-O s'ha viscut a la ciutat de Badalona sense incidents i amb 34 col·legis electorals oberts dels 34 que hi havien previstos. Normalitat, cues per votar, sobretot a primera hora, i molta gent a les portes dels diferents centres, des de la matinada, han estat la tònica dominant.

A més a més, i tot i que algunes escoles que tenien previstes des de l'organització, no van poder obrir, i es van buscar altres alternatives fins a arribar com deien a les 34 previstes, degut al cens universal, es podia desviar el flux de participants en els punts alternatius més propers, a través d'agents informadors.

Molts centres havien passat la nit, i no només la nit de dissabte a diumenge, sinó que algunes escoles portaven des de divendres amb activitats lúdiques i culturals.

Diumenge al matí la gent s'anava concentrant a les portes de les escoles. A badanotis vam passar per diferents centres com el Centre Cívic Dalt la Vila amb el carrer ple de gom a gom, a Can Casacuberta també ple a vessar de gent i l'escola Jungfrau on ens vam quedar per veure com es desenvolupaven les primeres hores. Les urnes van arribar, amb una gran ovació, precintades en caixes de cartó. Un helicòpter sobrevolava la zona. De sobte i com estava previst van arribar els Mossos d'Esquadra que van preguntar per un responsable i aquí es va viure un moment molt simbòlic quan tothom va anar dient: 'Jo sóc el responsable!' un per un. Els Mossos es va limitar a informar i es van quedar a les portes de l'escola. La nit s'anava fent dia. A poc a poc s'anava fent la cua, cada cop més gran, i tot i que va trigar més del previst per la
caiguda dels sistemes i les connexions, finalment les meses es van constituir i les persones van poder entrar a votar. Moltes d'elles molt emocionades. Es podia veure molta gent gran, també els més joves.

Així va ser la tònica dominant. Molta normalitat, emoció, tensió per les informacions que arribaven d'altres punts de Catalunya, i molta gent sempre a les portes dels centres per tal, ens deien, de "mantenir els centres oberts i protegir les urnes". També votacions lentes en molts casos pel fet que molts centres optaven per registrar manualment el vot, amb el número de DNI, a l'espera que les plataformes digitals corresponents funcionin i es pugués registrar al cens universal.

L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, votava a les 11 al Lola Anglada. Ha visitat molts barris i col·legis electorals.

Des de badanotis ens vam desplaçar al barri de Llefià on a escoles com Rafael Alberti, Rafael Casanova, Josep Carner, Antoni Botey, la gent s'anava apropant per votar, malgrat la forta pluja. Allà ens comentaven que tot transcorria amb normalitat.

Ja a la tarda vam passar per l'Escola del Progrés, Lola Anglada, Planas i Casals, Can Mercader, entre d'altres i comprovàvem que sobretot de cara les últimes hores de la tarda les seves portes estaven plenes de gent, ens comunicaven de nou "per protegir les urnes".

En tots els centres normalitat. Sense presència de Guàrdia Civil ni Policia Nacional. Tan sols els Mossos d'Esquadra estaven personats en tots els centres dialogant amb els responsables de cada punt i estenent acta en moltes d'elles.

A les 20.00 hores els centres han tancat també amb normalitat per tal de fer el recompte. L'alcaldessa i els regidors de Guanyem i ERC han comparegut, en finalitzar la jornada, a la plaça de la Plana, on s'havia establert un punt de seguiment dels resultats.

Xifres de Votació a Badalona

(Actualització a les 16.20 hores) Segons s'ha fet públic des del Pacte Local pel Referèndum, 54.739 persones van votar a Badalona. Sí: 45.379; No: 7.723; Blancs: 1.219 i Nuls: 418. 


En l'àmbit general

L'1-O ha estat, no obstant això, un dia de contrastos als municipis metropolitans. Mentre a localitats com Badalona la tònica era aquesta normalitat, llargues cues i ambient festiu, en altres la Policia Nacional i Guàrdia Civil actuaven amb molta contundència a Sabadell, l'Hospitalet i Castellbisbal. La Conselleria de Salut de la Generalitat ha elevat a 844 el nombre de ferits en càrregues policials pel referèndum aquest diumenge, segons ha informat el departament liderat per Antoni Comín sobre dades a les 21.30 hores. Del conjunt de ferits 355 es trobaven a la Regió Sanitària de Barcelona --294 a Barcelona ciutat--, 46 en la Catalunya central, 27 en el Camp de Tarragona, 55 en Terres de l'Ebre, 249 a Girona, 111 a Lleida i un a la Regió de l'Alt Pirineu-Aran.

El Govern ha anunciat que el 'sí' ha vençut en el referèndum sobre la independència amb el 90% de vots favorables i el 7,8 en contra, sobre la base de les 2.262.424 paperetes "no requisades" que s'han pogut comptabilitzar al final de la jornada. Ho ha dit en roda de premsa el conseller de la Presidència, Jordi Turull, passada la mitjanit del diumenge. Ha detallat que s'han registrat 2.262.424 paperetes no requisades: el 'sí' ha guanyat amb 2.020.144 vots (90%), seguit del 'no' 176.566 (7,8%), 45.586 vots en blanc (2%) i 20.129 nuls (0,89%), i falten uns 15.000 vots per sumar.