30 pel·lícules competiran pels Gaudí en la seva desena edició

Redacción - 29/12/2017 06:44
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=15317

Ja s'han desvellat les pel·lícules que competiran als X Premis Gaudí. L'acte de lectura dels nominats s'ha celebrat avui a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm i ha comptat amb la presència de premsa, candidats dels premis, acadèmics i acadèmiques i els actors Àlex Brendemühl i Nora Navas, tots dos guardonats en anteriors edicions i encarregats, enguany, de llegir els finalistes en les 22 categories dels premis del cinema català per excel·lència. També han assistit a la lectura representants institucionals i del sector (Juanjo Puigcorbé, diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Francisco Vargas, director de l'àrea d'audiovisuals de l'ICEC, Camilo Tarrazón, president del Gremi d'Empresaris de Cinema de Catalunya i Montserrat Bou, secretària general de Productors Audiovisuals Federats) i la junta directiva de l'Acadèmia, presidida per Isona Passola, que ha revelat que David Verdaguer, doblement nominat, serà l'encarregat de presentar la gala del 28 de gener.

De l'acte, que s'ha pogut seguir en directe a TV3, 3/24 i Catalunya Informació, n'han sortit nominades 30 produccions. De totes elles, la que opta a més categories és Incerta glòria. La pel·lícula d'Agustí Villaronga ha obtingut 16 nominacions, igualant així les que el 2012 va tenir Eva, i superant les 15 de Pa negre (2011), Mientras duermes (2012) i El Niño (2015). Segueixen el rànquing l'òpera prima de Carla Simón Estiu 1993, amb 14, el darrer film d'Isabel Coixet La librería, amb 12, Tierra firme de Carlos Marques-Marcet, amb 11, Brava (Roser Aguilar), Abracadabra (Pablo Berger) i La llamada (Javier Ambrossi, Javier Calvo), amb 3 i Júlia ist (Elena Martín) amb 2. Una altra dada destacada és que, dels 30 films nominats, 12 d'ells estan dirigits per dones.

A la categoria de Millor pel·lícula competeixen les quatre produccions en llengua catalana Brava, dirigida per Roser Aguilar, escrita per Roser Aguilar i Alejandro Hernández i produïda per Setmàgic Audiovisual, Iberrota Films i TV On; Estiu 1993, escrita i dirigida per Carla Simón i produïda per Inicia Films i Avalon PC; Incerta glòria, dirigida per Agustí Villaronga, escrita per Coral Cruz i Agustí Villaronga i produïda per Massa d'Or Produccions, Televisió de Catalunya, Aragón TV i Urresti Producciones; i La película de nuestra vida, escrita i dirigida per Enrique Baró i Ubach i produïda per All I Need Is Money.

A Millor pel·lícula en llengua no catalana estan nominades Júlia ist, dirigida per Elena Martín, escrita per Elena Martín, Marta Cruañas i Pol Rebaque i produïda per Lastor Media; La librería, escrita i dirigida per Isabel Coixet i produïda per Diagonal TV, A Contracorriente Films, Green Films i Zephyr Films; La llamada, escrita i dirigida per Javier Ambrossi i Javier Calvo i produïda per Lo Hacemos Y Ya Vemos, Sábado Películas i Apache Films; i Tierra firme, dirigida per Carlos Marques-Marcet, escrita per Carlos Marques-Marcet i Jules Nurrish i produïda per Lastor Media i Vennerfilms.

A Millor direcció, el premi es disputarà entre Agustí Villaronga (Incerta glòria), Carla Simón (Estiu 1993), Carlos Marques-Marcet (Tierra firme) i Isabel Coixet (La librería). Les nominacions a Millor guió són per Carla Simón (Estiu 1993), Carlos Marques Marcet i Jules Nurrish (Tierra firme), Coral Cruz i Agustí Villaronga (Incerta glòria) i Isabel Coixet (La librería); a Millor protagonista femenina Laia Artigas (Estiu 1993), Laia Marull (Brava), Núria Prims (Incerta glòria) i Oona Chaplin (Tierra firme); i a Millor protagonista masculí Antonio de la Torre (Abracadabra), David Verdaguer (Tierra firme), Marcel Borràs (Incerta glòria) i Ricardo Darín (Nieve negra).

Pel que fa a pel·lícules documentals, les nominades són Classe valenta, dirigida per Víctor Alonso Berbel, escrita per Víctor Alonso Berbel, Borja Barrera Allué i Jan Matheu Montserrat i produïda per Compacto; La Chana, escrita i dirigida per Lucija Stojevic i produïda per Noon Films; Lesa humanitat, escrita i dirigida per Héctor Fáver i produïda per Vargtimmen Films; i Sasha, escrita i dirigida per Fèlix Colomer i produïda per Escac Films.

El 2 de gener començarà la segona volta de votacions d'on sortiran els films guanyadors de cada categoria. La gala dels X Premis Gaudí tindrà lloc al l'Auditori del Fòrum CCIB el diumenge 28 de gener de 2018, i estarà dirigida per segon any per Lluís Danés. En el transcurs de la cerimònia, l'actriu Mercedes Sampietro rebrà el Premi Gaudí d'Honor - Miquel Porter 2018 en reconeixement a la seva extraordinària trajectòria cinematogràfica.