Inaugurada la senyalització de la Ruta Pompeu Fabra a Badalona
Aquest ha estat el primer dels actes programats per commemorar l’Any Pompeu Fabra a la ciutat
Redacción - 23/04/2018 06:41
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=15630

Badalona disposa, a partir d'ara, de la senyalització de la Ruta Pompeu Fabra. Durant l'acte s'ha col·locat a terra la darrera de les deu rajoles que marquen els indrets més significatius de l'estada de Pompeu Fabra a la ciutat i que serveixen de referència per seguir la ruta

Amb aquest acte s'han iniciat les activitats programades a Badalona de l'Any Pompeu Fabra per commemorar els 150 anys del naixement del filòleg i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana. Recordem que el programa d'activitats recull una àmplia oferta d'actes com ara rutes guiades, conferències, exposicions, caminades lingüístiques i espectacles teatrals organitzades per l'Ajuntament de Badalona i diverses entitats culturals com el Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià; l'Espai Betúlia, Centre de la paraula i les lletres; el Museu de Badalona; Òmnium Cultural i la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona.

L'acte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, de la directora general de política lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa, i del president d'Òmnium Cultural Badalona - Barcelonès Nord, Jordi Ballesteros. Sabater ha manifestat que la col·locació de la darrera rajola per senyalitzar la Ruta Pompeu Fabra a Badalona "serveix per fixar i consolidar aquest itinerari a través del qual tothom podrà conèixer, a través d'uns espais concrets, què va fer Pompeu Fabra a la ciutat, quines anècdotes hi ha, quins referents i què signifiquen".

La Ruta, que es va posar en marxa l'any 2010 a proposta d'Òmnium Cultural amb motiu de l'exposició "Pompeu Fabra. Una llengua per a tot i per a tothom", fa un recorregut per alguns dels indrets on Fabra va viure i va treballar entre 1912, quan va retornar de Bilbao on ocupava una plaça de catedràtic a l'Escola d'Enginyers, fins l'any 1939 quan va marxar cap a l'exili.

L'objectiu d'aquesta ruta literària és fer conèixer, una mica més, la vida i l'obra de Fabra i la seva vinculació amb la ciutat.

La Ruta Pompeu Fabra a Badalona està adaptada a tots els públics i es programa un parell de vegades l'any, o segons demanda de grups. La ruta compta amb servei de guia tot i que també es pot fer autoguiada per mitjà d'una aplicació per a mòbils de recent creació

Posteriorment s'ha pogut seguir la Ruta Pompeu Fabra a Badalona conduits per Gerard Guerra. La Ruta també es podrà realitzar aquest dilluns, 23 d'abril, Sant Jordi, a les 11 i a les 17.00 hores.