L’Hospital Germans Trias inaugura un nou quiròfan híbrid d’última generació
El nou dispositiu comportarà, tant per als pacients com per al personal assistencial, menys exposició a la irradiació i als productes de contrast
Redacción - 07/05/2018 06:04
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=15668

L'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol disposa des d'aquest mes de maig d'un nou quiròfan d'última generació en el seu bloc quirúrgic. Es tracta d'un quiròfan híbrid, denominat així perquè permet operar en un sol espai i de forma pràcticament simultània, tant patologies que necessiten cirurgia oberta com d'altres que es poden fer de forma no invasiva mitjançant sistemes de cirurgia endovascular.

Aquest nou quiròfan, per tant, estalviarà molts trasllats intrahospitalaris de pacients, amb el conseqüent benefici immediat en matèria de seguretat que això implica. A més, el quiròfan híbrid disposa d'un programari únic a l'Estat per fer les operacions endovasculars, cosa que permet reduir molt tant la irradiació que reben els pacients i els professionals com l'exposició als productes de contrast necessaris per fer les operacions.

El quiròfan híbrid s'ha construït a la primera planta del bloc quirúrgic, aprofitant un pati de llums de l'edifici. Les obres van iniciar-se a la tardor del 2017 i la primera operació s'ha fet el dimecres 2 de maig. Tot i així, des de fa mesos l'equip mèdic i d'infermeria de l'hospital s'ha estat formant en les noves instal·lacions per adaptar-se als requeriments que estipula el Consell de Seguretat Nuclear Estatal i la normativa europea.

Un tractament preventiu que evita amputacions

En aquest nou quiròfan híbrid s'hi tractaran la majoria d'aneurismes d'aorta i, sobretot, la patologia isquèmica, és a dir, malalts amb risc de patir amputacions per falta d'irrigació sanguínia. L'Hospital Germans Trias és el centre de referència per a 800.000 persones del Barcelonès Nord i del Maresme en el cas de la cirurgia vascular, una xifra que augmenta fins a les 1.200.000 persones en algunes patologies concretes.

En els darrers anys, l'Hospital Germans Trias, situat al Campus Can Ruti, s'ha convertit en el centre català amb més pacients operats pel Servei d'Angiologia i Cirurgia Vascular, especialment arran de la creació de la Unitat de Peu Diabètic, que ha fet augmentar en un 600 per cent el nombre de tractaments endovasculars preventius en casos d'isquèmia crítica de les extremitats inferiors. En total, la taxa d'amputacions s'ha reduït en més d'un 150 per cent, cosa que posa en evidència la millora assistencial que representa aquest tipus d'intervencions.