El Centre Cultural El Carme de Badalona exposa la pintura xinesa contemporània de Wei Xiaorong
El Centre Cultural El Carme de Badalona exposa la pintura xinesa contemporània de Wei Xiaorong

Clara Bayo - 06/06/2019 04:54
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=16470

El mestre Wei Xiaorong és una de les màximes autoritats de la pintura xinesa contemporània a punta de pinzell o lineal, hereu de la pintura tradicional, que a la vegada es fonamenta en l'art de la cal·ligrafia xinesa. És per això que l'exposició que es presenta ara a la Sala Josep Uclés del Centre Cultural El Carme de Badalona (c. Francesc Layret, 78-82) és una bona oportunitat per entendre millor aquesta simbiosi de cal·ligrafia i pintura, objecte de culte i veneració, i alhora preuat testimoni artístic, espiritual i patrimonial. La mostra, que porta per títol «Wei Xiaorong, pintura xinesa contemporània», s'inaugura aquest dijous, 6 de juny, a les 19 h, amb l'assistència del propi artista.

 

L'exposició recopila una mostra representativa de l'obra d'aquest pintor xinès amb la qual ens podem acostar a la cultura oriental en general i, en particular, a la pintura xinesa tradicional i contemporània. Wei Xiaorong dirigeix el Departament de Pintura Xinesa de l'Acadèmia Xinesa de les Arts de Hangzhou, un dels grans centres formatius artístics de més influència cultural a Orient, on desenvolupa el seu mestratge, tot preservant la gran tradició pictòrica xinesa, mitjançant el coneixement i la recerca actuals. Les particularitats tècniques del traçat i cal·ligrafiat de la pintura xinesa a punta de pinzell estan sistematitzades en la tècnica anomenada tradicionalment 18 miao (18 traços), que consisteix en el domini i control del traç o lineació del pinzell, per aconseguir la màxima varietat de registres, així com una extraordinària concentració mental i corporal, que converteix la pràctica en un ritual.

 

«Wei Xiaorong, pintura xinesa contemporània» s'inclou en la programació que el Vicerectorat d'Arts, Cultura i Patrimoni de la Universitat de Barcelona i l'Ajuntament de Badalona organitzen conjuntament a la sala d'exposicions Josep Uclés del Centre Cultural El Carme. En aquest cas, també hi ha col·laborat la Fundació Institut Confuci de Barcelona. El projecte està comissariat per Domènec Corbella, catedràtic de Pintura i professor emèrit de la UB.

 

L'exposició es podrà visitar fins al 28 de juliol de dimarts a divendres de 16 a 20 h; dissabtes, d'11 a 14 h i de 16 a 20 h, i diumenges i festius, d'11 a 14 h, amb entrada lliure.

 

Activitats complementàries

 

La mostra es completa amb dues activitats més. D'una banda, El Centre Cultural El Carme organitza visites guiades a l'exposició cada diumenge, a les 12 h. D'altra banda, el dimarts 11 de juny, a les 18.30 h, la Fundació Institut Confuci de Barcelona (c. Elisabets, 10) organitzarà una exhibició de pintura en viu i diàleg amb Wei Xiaorong, en què el públic podrà gaudir de l'art del mestre de primera mà. Aquesta activitat està adreçada tant a estudiants de Belles Arts com a tot el públic general interessat en conèixer la tècnica de la pintura tradicional xinesa. L'accés a l'activitat és gratuït prèvia inscripció.