Nelson Valente: 'Els Gossos es una comedia donde el público se ríe, al final se ríe menos... y luego se pregunta: ¿De qué me estoy riendo?'
Nelson Valente: 'Els Gossos es una comedia donde el público se ríe, al final se ríe menos... y luego se pregunta: ¿De qué me estoy riendo?'

Redacción - 02/10/2020 06:55
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=17249

La Villarroel ha acollit la presentació d'Els Gossos, un text escrit i dirigit per Nelson Valente i produït per Sala Trono amb la col·laboració del Festival Grec de Barcelona. De fet, es tracta d'una obra que hauria d'haver estat estrenada al Festival Grec 2020 i actualment, forma part del "De Grec a Grec". L'obra està protagonitzada per Mercè Aránega, Albert Pérez, Sandra Monclús i Joan Negrié.

Tania Brenlle, directora artística de La Villarroel, ha comentat que el concepte de família serà "el denominador comú de la nova temporada". Així és el text inèdit de Valente, que segons Brenlle, interpel·la molt al públic en plantejar la qüestió de si "estem a gust o no amb les nostres vides? Sempre estem disposats a canviar allò que no estem d'acord". Finalment, ha donat les gràcies al director argentí per tornar a confiar en aquesta sala per representar les seves propostes i ha donat la benvinguda a la sala a Albert Pérez, qui hi debuta, i a Mercè Arànega qui no hi actuava des de feia dècades.

Nelson Valente s'ha mostrat entusiasmat de tornar a treballar amb Joan Negrié després de coincidir a El loco y la camisa perquè "con Joan comparto una mirada de humor sobre la vida y el teatro". La família té un pes molt important a aquesta peça: "en Els Gossos hablo de la no-vida, es un tema que me interesa mucho más que la muerte o la pandemia (del Coronavirus); también de la identidad: ¿Uno es quién le dicen que ha de ser o quién realmente es?". Valente reconeix que és observador i que les seves obres sempre tenen un component d'experiències reals. Valente torna a La Villarroel la que l'autor argentí considera "mi sala favorita de Catalunya". Va escriure el text durant 8 mesos, amb la col·laboració de Joan Negrié. "Yo escribo mucho para los actores, para mi compañía y para quien lo va a representar [...] el proceso fue súper lindo, muy lúdico, rellenando el material que escribo con la experiencia de los actores". Finalment, sentència que Els Gossos "es una comedia donde el público se ríe, al final se ríe menos...y luego se pregunta: ¿De qué me estoy riendo?".

Joan Negrié també s'ha mostrat molt content de tornar a treballar amb Valente. Fa temps que es coneixen i volien fer una altra obra junts, "amb molta autenticitat". Negrié, qui també gestiona la productora Sala Trono, ha descrit el procés d'assajos: "Hem anat sumant coses. Hem arribat molt còmodes i molt a gust a l'inici de funcions". A més, sentència "La Villarroel és com la meva segona casa aquí a Barcelona".

Mercè Aránega ha comentat que "vaig veure dos cops El loco y la camisa, poques vegades veig dos cops una obra. Va ser un pelotazo. Vas rient però al final...". També va veure El declive, i ha explicat que en després de veure-la "vaig parlar amb la Tania (Brenlle) per dir-li que volia treballar amb ell. Quan em va arribar aquesta proposta, vaig dir que sí abans de llegir el guió". Treballar amb la companyia ha estat un gust per Aránega, que afegeix: "Som una família petita, i més en l'època que vivim ara". Confessa que mai havia coincidit sobre els escenaris amb els altres actors però que "s'han complert les expectatives".

Sandra Monclús descriu els assajos de l'obra com "un procés feliç, agradable i lúdic. És un joc trepidant". Respecte al seu personatge, Laura, comenta "ella té una revelació. Es replanteja tot. Canvia la mirada que té sobre ella mateixa i la mirada que té sobre tothom".

Els Gossos es podrà veure a La Villarroel a partir del 2 d'octubre i fins a l'1 de novembre de 2020.