El Servei de Cirurgia Cardíaca de Germans Trias compleix 20 anys
El Servei de Cirurgia Cardíaca de Germans Trias compleix 20 anys
En aquest període s’han fet més de 10.000 intervencions quirúrgiques; Enguany s’ha posat en marxa la nova Unitat de Post Aguts del Cor (UPAC), un espai d’alta tecnologia per a pacients semicrítics
Redacción - 20/11/2020 07:02
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=17359

El servei de Cirurgia Cardíaca de l'Hospital Germans Trias celebra aquest mes de novembre el seu vintè aniversari. Durant aquest període l'equip ha realitzat un total de 10.822 operacions, amb una mitjana anual de 550 intervencions quirúrgiques fins al 2015 i, actualment, de 750. El servei, integrat a la Direcció Clínica de l'Institut del Cor, disposa d'un equip consolidat de professionals, amb uns resultats assistencials excel·lents.

"L'obertura del servei va ser conseqüència de la necessitat de donar una atenció més ràpida a la població amb problemes quirúrgics cardíacs, que a principis dels anys 2000 havien d'esperar molt de temps. Des de la seva creació, la missió del servei ha estat la dedicació completa a la seva població de referència, buscant en tot moment compaginar uns alts estàndards de qualitat amb una atenció d'excel·lència, basada en el desenvolupament de tècniques quirúrgiques innovadores, i l'ús de nous dispositius i cirurgies cada cop menys agressives. Els resultats obtinguts en aquests 20 anys avalen la nostra tasca, i ens han col·locat com a referent estatal en la cirurgia cardíaca", explica Christian Muñoz, cap de Servei de Cirurgia Cardíaca.

L'Hospital Germans Trias és pioner en cirurgies mínimament invasives del cor. L'any 2018 va implantar per primer cop a Catalunya un nou tipus de vàlvula biològica cardíaca per cateterisme (TAVI, per les seves sigles en anglès), un dispositiu especialment dissenyat per poder intervenir pacients complexos amb una malaltia severa de la vàlvula aòrtica del cor fent l'abordatge a través del lateral esquerre del tòrax i altres accessos com l'arteria subclàvia i la caròtida.

També l'any 2019 van fer un procediment pioner a Catalunya per operar la insuficiència mitral sense cirurgia a cor obert. La operació es va realitzar interposant una sèrie de cordes a la vàlvula mitral, a través de la punta de cor, per reparar així la zona de la vàlvula que produeix el seu mal funcionament, sense necessitat d'aturar el cor.

Referent més enllà del seu territori

L'Hospital Germans Trias va ser designat l'any 2015 centre de referència per a la cirurgia cardíaca de l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta. Des d'aquell moment, la cirurgia cardíaca d'ambdós centres funciona com un únic servei amb llista d'espera compartida i moviment dels especialistes entre els dos hospitals. Aquesta decisió, presa en el marc del Pla director de la malaltia cardiovascular, responia a la voluntat de garantir l'accessibilitat i el temps d'atenció dels serveis de cirurgia cardíaca als pacients tributaris d'intervencions de Catalunya.

"L'acord aconseguit el 2015 per unir la nostra àrea de referència juntament amb la de l'Hospital Dr. Josep Trueta va suposar un avanç estratègic important per a tots dos hospitals, permetent una atenció precoç i de proximitat a la població de la regió sanitària de Girona, i un augment del nombre i la complexitat dels procediments quirúrgics duts a terme en els dos centres", afegeix Muñoz.

A Germans Trias es fa una mitjana anual de 600 intervencions quirúrgiques del cor. Per la seva part, l'Hospital Dr. Josep Trueta en fa una mitjana de 150. Aquestes xifres situen el Servei de Cirurgia Cardíaca en el top 5 de tot el territori espanyol, tant pel que fa al nombre de cirurgies com per la complexitat de les mateixes.

El servei segueix sumant excel·lència

L'any 2020, l'Hospital Germans Trias ha posat en funcionament la nova Unitat de Post Aguts del Cor (UPAC), un espai d'alta tecnologia per a pacients semicrítics cardiològics i operats del cor.

El nou espai consta de 12 boxs amb monitorització i està situat a la 2a planta del centre, connectat amb l'Hospital de Dia, la unitat coronària, les unitats d'electrofisiologia i hemodinàmica, i al costat de la UCI cardíaca i dels quiròfans.

"Disposar de la nova UPAC permetrà situar l'Hospital Germans Trias a l'avantguarda en innovació assistencial i de recerca en l'àmbit cardiovascular, tant quirúrgic com percutani", valora el director de l'Institut del Cor, Antoni Bayés-Genís.

Quan la recerca es trasllada a la clínica

El Servei de Cirurgia Cardíaca col·labora en diversos projectes amb el Grup de Recerca en Malalties Cardiovasculars (ICREC) a l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol (IGTP).

Al mes de maig de 2019 van dur a terme una cirurgia pionera al món, per primera vegada es va fixar un bioimplant de cèl·lules mare directament al cor d'un pacient per reparar el teixit del cor després d'un infart. La intervenció es va coordinar des del Servei de Cirurgia Cardíaca, amb Christian Muñoz al capdavant. El desenvolupament del bioimplant, basat en cèl·lules mare de cordó umbilical, era de l'ICREC, en una línia amb més de 10 anys de recorregut científic.

Actualment, el Servei de Cirurgia Cardíaca també està activament implicat en projectes de medicina de precisió en patologia valvular cardíaca.