La Fundació Catalunya La Pedrera impulsa investigacions de joves professionals de la salut
La Fundació Catalunya La Pedrera impulsa investigacions de joves professionals de la salut
El Programa Talents dona suport a diversos projectes de recerca de l’àmbit de la salut. Malgrat la pandèmia, la recerca en altres malalties continua
Redacción/ Imagen: Fundació Catalunya La Pedrera - 14/01/2021 06:32
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=17441

La IX edició dels Premis Pedrera Talents ja té guanyadors. El guardó, impulsat per la Fundació Catalunya La Pedrera, i en què hi participen l'Hospital Germans Trias i Pujol, l'Hospital Clínic de Barcelona, el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia i, com a novetat d'aquest any, l'Hospital Universitari de Bellvitge, és un reconeixement i uns ajuts post residència per a joves facultatius especialistes i per a d'altres professionals de la salut.

Els premis Pedrera Talents han entregat un total de 14 beques

Els premis són un reconeixement a la recerca de 14 professionals de la salut que treballen als quatre hospitals col·laboradors.

L'Hospital Clínic de Barcelona ha seleccionat dues investigacions, per un costat la del Dr. Gerard Mayà sobre la detecció d'alfa-sinucleïna i grau de senescència neuronal en biòpsies i reseccions quirúrgiques d'òrgans perifèrics en el trastorn de conducta del son REM com a model premotor de la malaltia de Parkinson i per l'altre costat, la infermera Mireia Graell amb l'Abordatge del tabaquisme a l'hospital de dia de salut mental.

L'Hospital Universitari de Bellvitge ha premiat tres recerques, la del Dr. Roger Barranco sobre accés radial en Neuroradiologia Intervencionista; la del Dr. Sergi Codina sobre medicina personalitzada per a prevenir el dany crònic en el trasplantament renal utilitzant cèl·lules renals progenitores com a marcador i la del Dr. Alejandro Roset dedicada a la insuficiència cardíaca (IC) que és una malaltia molt prevalent a la nostra societat i cursa de forma episòdica amb descompensacions de la insuficiència cardíaca avançada.

Institut de Recerca Germans Trias i Pujol ha seleccionat les següents recerques: Dr. Edgar Fadeuilhe sobre el model porcí i la tecnologia no invasiva basada en microones per monitoritzar l'estat dels stents. Dra. Eva Leceaga que estudia les tècniques i marcadors que s'utilitzen en el moment actual en insuficiència cardíaca; Dra. Maria José Martínez, sobre l'estratificació pronòstica del xoc cardiogènic i anàlisi amb tècniques de metabolòmica; el Dr. Martí Paré, sobre el dari electrònic de cefalees en pacients amb migranya episòdica d'alta freqüència o migranya crònica i el seu impacte en la qualitat del registre i en la qualitat de vida; la Dra. Mireia Gea, sobre els ultrasons focalitzats d'alta intensitat per al tractament de la tremolor refractària en la malatia de parkinson i la tremolor essencial i la creació d'un procés assistencial pioner en el sistema nacional de salut; Dra. Mónica Munera sobre la metilació de l'ADN en pacients amb dermatitis atòpica: relació amb l'activitat de la malaltia i resposta al tractament; Dr. Pablo Diaz sobre l'avaluació mitjançant angiografia per tomografia de coherència òptica del canvi en el flux vascular macular i la seva relació amb l'agudesa visual en pacients amb despreniment de retina regmatogen màcula ON i la Dra. Sonia Margarita Baeza sobre la Radiòmica i radiogenòmica en el cribatge del càncer de Pulmó-Radiolung.

El Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) ha premiat la investigació de la Dra. Iosune Baraibar sobre la identificació de biomarcadors de resposta a tractaments Anti-TGFB i Anti-LIF en el càncer colorectal. L'objectiu és desenvolupar una signatura molecular que permeti seleccionar a aquells pacients amb càncer colorectal que es podran beneficiar del tractament.

Què són els premis Pedrera Talents?

Emmarcats en el programa Talents de la Fundació Catalunya La Pedrera, els premis Talents són uns ajuts post-residència per a joves facultatius especialistes i professionals de l'àmbit de la salut considerats excel·lents i rellevants en cadascuna de les seves àrees d'especialització, que vulguin dur a terme un projecte de recerca amb l'objectiu de fer una tesi doctoral, i alhora seguir vinculats assistencialment a l'hospital. Així mateix, també inclou ajuts d'intensificació de la recerca per a facultatius especialistes sènior per facilitar la seva tasca d'investigació en paral·lel a l'activitat assistencial.

La Fundació va posar en marxa programa Talents l'any 2012 per donar continuïtat laboral a joves residents de medicina de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. Ambdues entitats, en col·laboració amb l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol (IGTP), impulsen el programa d'ajuts a la recerca ‘Germans Trias Talents'. Posteriorment, s'hi ha han anat sumant altres Hospitals de Catalunya que han fet créixer el programa Talents.

La Fundació Catalunya La Pedrera fomenta el talent científic

La Fundació Catalunya La Pedrera és referent en el foment del talent, de les vocacions científiques, tecnològiques i mediambientals, així com en l'acompanyament educatiu per ampliar oportunitats.

Treballem amb excel·lència, rigor i passió, per promoure l'esperit crític, la curiositat, la creativitat, la innovació i l'empoderament de milers de nenes, nens, joves i professionals de Catalunya i d'arreu del món.