'Quedem?', Un programa per la cohesió en continu moviment

Annabel Botello - 24/02/2011 03:01
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=1890

Parla Marta Soler, del programa "Quedem?" de Badalona:

Quin és el vostre compromís social?
El programa Quedem? vol oferir respostes des de la societat civil, tenint en compte els àmbits d'actuació de la nostra entitat amb l'aportació crítica per a la millora del país, la llengua i la cultura. Per això, oferim un programa on el lloc de procedència, la nacionalitat o el status legal dels participants no és un motiu de discriminació. A més, intentem que les condicions econòmiques tampoc no ho siguin, per tant, les activitats s'ofereixen de manera gratuïta.
El Quedem? aprofita el potencial de la llengua com a element de promoció de la cohesió social, però també va més enllà amb la incorporació d'activitats de lleure que permetin conèixer i participar del teixit associatiu català, les institucions, aprofitar els recursos ciutadans, els espais culturals de què podem gaudir tots els ciutadans de Catalunya.

Què és el què inspira la idea de "Quedem?", com surt la idea de crear-lo?
El plantejament que va fer l'entitat anava lligat a la transformació dels barris, pobles i ciutats a partir de l'arribada de persones de procedències diverses a Catalunya en els darrers anys, com aquesta transformació volia ser viscuda com un enriquiment i una oportunitat de construcció d'un projecte comú de país. El Quedem? és un pograma que va sortir des de Òmnium Cultural, un programa de cohesió social, un programa creador d'espais de trobada i un programa per a tots els ciutadans de catalunya. No és un programa d'assimilació cultural, ni un programa per a immigrants, ni d'imposició lingüística ni d'activitats culturals gratuïtes.

Com és una activitat amb el "Quedem?"?
Hi ha tres parts molt diferenciades: la presentació on hi ha el primer contacte entre els participants (si és la primera vegada que vénen, també n'hi ha forces que repeteixen); l'activitat pròpiament dita, i finalment la part més important, la de la Tertúlia, on tothom exposa allò que li ha agradat i el que no, coses per millorar el programa o reflexions que s'han extret després de la nova descoberta o en el marc de la cohesió social o les entitats visitades.

El 'Quedem?' és un programa ideat a través de l'entitat Òmnium Cultural per conèixer la llengua i per relacionar-se socialment de manera gratuïta. Ofereix activitats perquè totes les persones que formem la societat catalana puguin conèixer altre gent i puguin també participar en activitats que els permetin conèixer i veure amb uns altres ulls el lloc on viuen. És un projecte, segons els seus responsables, està centrat en la llengua, ja que totes les activitats són en català i, per tant, dóna la oportunitat de fer del català "una llengua de cohesió". I a més, expliquen, s'ofereix un programa en el qual el lloc de procedència, la nacionalitat o l'estatus legal dels participants no són un motiu de discriminació.

Descobrir i redescobrir la ciutat
Permet descobrir i redescobrir els racons del barri, ciutat o comarca, les tradicions més arrelades fins les iniciatives més innovadores i conèixer les persones que formem part d'aquesta societat catalana a partir de itineraris, xerrades, trobades, participant en festes populars, coneixent associacions culturals, museus, teatres...

Per participar només les persones s'han de registrar al 'Quedem?' que estigui més a prop del lloc on viuen a través d'internet; omplint un formulari de registre i inscrivint-se a les activitats que més agradin. El programa està creixent per tota Catalunya amb la finalitat de que cada dia siguin més els que redescobrin el seu poble, ciutat o comarca. Actualment s'està portant a terme a Girona, Barcelona, Osona, Sant Cugat del Vallès, el Bages, Lleida i Badalona.

Per veure les activitats del 'Quedem?' aquí