Ramón de los Heros ens presenta pas a pas la construcció del Dimoni per aquest 2011

Clara Bayo/ Toni Santiago - 18/04/2011 03:11
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=2125
Aquesta setmana badanotis ha estat al taller on aquests dies es prepara el dimoni de Badalona per aquest 2011. Un disseny del jove Xavier Martín que sota el títol El dimoni ho té cru ara mateix es troba en procés de creació escultòrica. El seu constructor Ramón de los Heros ens explica pas a pas el que es fa perquè el dimoni estigui a la platja molt aviat.
Quant temps portes fent el dimoni de Badalona?
Sis anys. Cinc sol amb el meu equip i el primer any amb l'altre constructor que ho feia abans, el Tero Guzman.
Com va sortir l'oportunitat?
Jo em dedicava a fer construccions de decorats de teatre i havia fet coses per a la cavalcada de reis de Badalona i com que ja em coneixien i va marxar el Tero em van dir si volia fer-ho i així va ser.
Quant temps porta fer un dimoni?
Mes i mig, entre construcció, plànols... Més temps no tenim, des de quan surt el concurs fins ara.
Quin és el procés?
Surt el concurs del disseny del dimoni, agafem el dibuix, el mirem, l'analitzem, fem els plànols i ens fiquem a construir amb fusta tot. Fem primer el que seria l'estructura i després l'anem cobrint amb fusta, amb planxa de fusta. L'anem doblegant i cobrint. Va tot desmuntat i es munta a la platja per mòduls.
Quanta gent forma el teu equip?
Som sis persones. Tots venim del món de les plàstiques, són escultors i pintors, fem ferro, resina... En aquest cas treballem la fusta.
Quines són les mides del dimoni?
Aproximadament el d'aquest 2011 són 11 metres. Sempre oscil·la entre 12-11-10 metres d'alçada. Depén del gruix del disseny.
Què significa per tu fer el dimoni de Badalona?
A mi m'agrada. Al principi estava content perquè tinc dos fills petits que també van a veure'l i conec molta gent a Badalona. Estic content de participar amb la festa i que la gent digui: "Què Ramón, què faràs aquest any?" "Com serà?" I això m'agrada. És molt de poble. Aquesta sensació de poble està molt bé. 
És més difícil el dimoni d'aquest any?
S'ha menjat molta més fusta. No és més alt que altres però si més ample. És un dimoni que ha menjat força, s'ha menjat tots els diners del cru. Dificultats no té més. Pot ser el de l'any passat era més complicat.
Cremarà bé?
Jo penso que si cremarà bé. Com que és tan ample pot ser es resisteix una mica més. Crec que trigarà en caure, que pel tipus d'estructura li costarà.
Quina és la sensació de veure cremar la teva feina?
És una sensació agradable. Veure cremar el dimoni, veure a la gent com gaudeix amb la crema. Com que fas una feina ben feta i la finalitzas. Un exàmen que ja has fet i has aprovat.