Òmnium prepara un Sant Jordi centrat en la figura de Joan Argenté

Redacción - 10/04/2012 05:29
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=3733

Òmnium Cultural Badalona - Barcelonès Nord encara el període d'activitat més intens de l'any amb la celebració dels actes de la diada de Sant Jordi a la ciutat. Del 15 al 23 d'abril, l'entitat oferirà un conjunt d'activitats ben diverses que serviran per acostar la cultura i la llengua a tots els ciutadans. A més a més, aquest any els actes volen servir de reconeixement al poeta Joan Argenté.

Segons el seu president, Marcel Mauri, la programació d'aquest any "és segurament la més ambiciosa i completa que ha fet mai l'entitat amb una aposta ferma pels actes al carrer i per a públics diversos però a la vegada amb el compromís d'homenatjar els autors locals i també per reconèixer l'obra d'un poeta cabdal per a la cultura nacional com és Joan Argenté".

En aquest sentit, les activitats s'encetaran amb el ja tradicional recital 'A tota veu, lletres del món' que se celebrarà aquest diumenge 15 d'abril a les 19.00 hores a la Plaça de la Vila. Es tracta d'un recital poètic en diverses llengües i on el català esdevé l'idioma de trobada. L'espectacle serà presentat per l'actor i presentador badaloní Josep Palau. Aquesta activitat compta amb el valor afegit de ser una iniciativa començada a Badalona que arriba aquest any a tot el país a través de les diverses seus d'Òmnium arreu del territori.

Dos dies després, dimarts 17 d'abril, tindrà lloc la presentació de 'Crim de sang', la novel·la guanyadora del premi Sant Jordi 2011, el guardó més important de les lletres catalanes que cada any ofereix Òmnium Cultural en el transcurs de la Nit de Santa Llúcia. El nou espai cultural La Genial (carrer de Guifré 222) acollirà aquest acte que comptarà amb la presència del seu a autor, Sebastià Alzamora, i en el qual també hi intervindrà l'escriptor badaloní guanyador del premi Sant Jordi 2006, Julià de Jòdar.

Dijous 19 d'abril serà el torn de la presentació de l'obra guanyadora del Premi Carles Riba de poesia, ‘Llum d'Irlanda', del poeta badaloní Marcel Riera. Es tracta novament del guardó més important que pot rebre un poeta català. La presentació començarà a les 20h al Teatre Principal i, a banda del propi autor, comptarà amb la presència del periodista i expresident d'Òmnium Badalona, Oriol Lladó.

La IV Nit de Sant Jordi

El plat fort d'aquests actes arribarà amb la IV Nit de Sant Jordi, Festa de Lletres a Badalona, una vetllada que s'ha consolidat com un punt de trobada dels escriptors badalonins i del món de la cultura de la ciutat que aquest any estrena escenari: la fàbrica de l‘Anís del Mono. La Festa, dedicada en aquesta ocasió al poeta Joan Argenté, estarà presentada per la periodista Txell Ortiz i com és habitual els autors que acaben de publicar llibres tindran un protagonisme ben especial.

En el transcurs de la vetllada es donaran a conèixer els guanyadors del concurs de microrelats per twitter #OC140, una iniciativa que ja s'havia dut a terme en anys anteriors però que en aquesta ocasió reapareix amb força impulsada pels Joves d'Òmnium. Els participants poden enviar els seus microrelats a través de Twitter i el sistema de votacions serà en dues fases: hi haurà una votació popular a través de la pàgina www.oc140.cat i un jurat valorarà les obres finalistes i n'escollirà els guanyadors que com a premi rebran lots de llibres. El concurs s'organitza amb la col·laboració de Saltamartí Llibres i Nowdata informàtica.

Aquesta intensa setmana de Sant Jordi es tancarà el mateix 23 d'abril amb la presència d'Òmnium al carrer. L'entitat tindrà parades a les fires que s'organitzen a Badalona, Santa Coloma de Gramenet (on aquell mateix dia també es durà a terme l'A tota veu) i Montgat. A Badalona, i en el marc de la Fira de Sant Jordi organitzada per l'Ajuntament, Òmnium recuperarà el ‘Lletraaddictes', un seguit d'activitats (conferències, lectures poètiques, jocs, contes, música i altres sorpreses) al voltant de la llengua i la cultura que ja s'havien dut a terme en anys anteriors. Tots aquests actes es desenvoluparan a la carpa que l'entitat muntarà al carrer Francesc Layret.

Tota la informació sobre les activitats de Sant Jordi es pot seguir a través de Twitter amb el hashtag #stjordibdn, a través del Facebook (facebook.com/omniumbadalona) i a la pàgina web de l'entitat badalona.omnium.cat.