Projecte Àngels, una eina per millorar la qualitat de vida de col·lectius vulnerables i afavorir la inserció laboral de gent a l'atur
Es tracta d'una iniciativa en xarxa en la qual treballen associacions, empreses i l'Ajuntament de Badalona
Clara Bayo - 14/04/2012 05:49
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=3758

 

Associacions, món empresarial i l'Ajuntament de Badalona s'han organitzat una vegada més per impulsar una nova edició del Projecte Àngels. Un treball en xarxa que té un doble objectiu. Per una banda millorar la qualitat de vida dels col·lectius més vulnerables, gràcies a la realització de petites intervencions als seus domicilis; d'una altra, afavorir la inserció laboral de persones que es troben a l'atur, ajudant amb la seva formació. 

Un projecte que torna enguany degut a l'èxit de la passada edició i que es pot portar a terme gràcies als seus promotors, la Fundació Privada Llegat Roca i Pi de Badalona, Aefemisa (Associació Empresarial Mixta d'Instal·ladors d'Electricitat, Fontaneria, Sanejament i Afins de Badalona), l'Institut Gaudí de la Construcció (IGC), la Fundació Ateneu Sant Roc i Badalona Serveis Assistencials (BSA). Asseguren, que durant l'edició passada, en el 2011 es van programar 104 intervencions en 99 domicilis, arranjaments com de fusteria, pintura, compra d'electrodomèstics o instal·lació d'ajudes tècniques, aconseguint, segons ha explicat el president de la Fundació Roca i Pi, Joaquim Vidal, "un canvi molt important en la vida de moltes famílies badalonines que ho estaven passant malament". 

El 54% dels usuaris dels serveis són persones majors de 65 anys, i el 31% de les llars corresponien a famílies amb risc d'exclusió social. Però també s'ha ajudat a persones amb problemes de salut i discapacitats. "S'han fet per exemple actuacions com adaptar la llar a una cadira de rodes, construint rampes per millorar la seva qualitat de vida" afirma Joaquim Vidal.

Tot això optimitzant recursos gràcies al treball en xarxa. "La despesa econòmica ha estat en el 2011 de 28.896,57 euros" explica Vidal, "però sense aquest treball en xarxa ens hauria costat 86.708 euros", afirma dient que és una mostra de que en aquests temps de crisi econòmica on els més afectats són els col·lectius més vulnerables, cal una suma d'esforços de sector privat i públic, d'entitats, administracions i empreses.

Treball en xarxa

Per a aquesta nova edició del projecte solidari, la Fundació Roca i Pi destina 50.000 euros per finançar el cost dels materials que siguin necessaris. L'IGC cedirà un espai que disposa a Montigalà, com a centre de formació, per a la seu del projecte. L'IGC i Aemifesa, a més, s'encarregaran de gestionar i coordinar les consultes pertinents davant del SOC per tal que els alumnes que facin cursos de formació ocupacional en ambdues entitats puguin fer les pràctiques dins d'aquest projecte. Per la seva banda, la Fundació Ateneu Sant Roc serà l'encarregada de contractar les persones formades prèviament a l'IGC i a Aemifesa per realitzar els serveis d'arranjaments. En darrer lloc, la detecció dels domicilis dels possibles beneficiaris del projecte correrà a càrrec dels Serveis Socials municipals i d'atenció primària així com del Servei d'Atenció Integral Domiciliària de BSA.

Els impulsors de la iniciativa que aquest divendres han presentat aquestes dades en roda de premsa, expliquen que no descarten ampliar els acords de col·laboració amb altres empreses i entitats per incorporar-les a aquest projecte de lluita contra l'exclusió social. L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol i el regidor de Serveis Socials, David Gómez, han recolzat la iniciativa.