Òmnium Cultural demana el trasllat del monòlit a Pompeu Fabra a la plaça homònima

Redacción - 16/05/2012 05:28
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=3984

Òmnium Cultural Badalona - Barcelonès Nord ha entrat una petició formal a l'ajuntament de Badalona per tal que es procedeixi al trasllat del monòlit commemoratiu a la figura de Pompeu Fabra des de la seva ubicació actual a la plaça de l'Assamblea de Catalunya fins a la nova plaça que duu el seu nom.

Fabra, filòleg i creador de la normativa moderna de la llengua catalana, va viure a la ciutat durant 30 anys durant els quals va escriure el gruix més important de la seva obra. Des d'Òmnium s'ha participat en diverses accions per tal que Badalona reconegui la figura del mestre. Destaca la campanya reeixida amb l'objectiu que la plaça de l'Illa Central i l'estació de Metro portessin el seu nom. Recentment també es va impulsar, conjuntament amb altres entitats, la col·locació d'una placa a la casa del carrer de la Mercè en la qual Fabra hi va viure. El primer reconeixement però va ser l'any 1984 quan Òmnium va impulsar la instal·lació d'un monòlit dedicat a Pompeu Fabra que actualment es troba davant de les oficines municipals del Viver.

L'any 2010, en motiu de la celebració "Badalona, Capital de la Cultura Catalana", el Museu de Badalona va procedir a la restauració del monòlit. Amb la inauguració de la plaça Pompeu Fabra, l'anterior govern va adquirir el compromís de traslladar el monòlit a la plaça que porta el nom de l'homenatjat.

Donat que el nomenclàtor de la ciutat ha fet un reconeixement a Pompeu Fabra atorgant aquest nom a l'Illa Central, la Junta d'Òmnium Badalona-Barcelonès Nord considera que "la posició més adequada per ubicar el monòlit és aquesta plaça, i no l'emplaçament actual a la plaça Assemblea de Catalunya", tal i com assenyala el president de l'entitat a la ciutat, Marcel Mauri. Concretament, se sol·licita ubicar l'escultura a la intersecció entre els dos camins que divideixen la plaça en diagonal, en un terraplè de grava.