L’Hospital Germans Trias engega un programa pioner per reduir la hipertensió resistent
És mitjançant la introducció d'un catèter a les artèries dels ronyons
Redacción - 18/05/2012 03:57
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=4005

Professionals dels serveis de Nefrologia i Cardiologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol han engegat aquest mes de maig un nou programa per al tractament de la hipertensió més resistent, és a dir, la pressió alta de causa desconeguda que no es redueix amb elevades dosis de medicació.

El programa, que comença enguany amb una desena de casos, ja compta amb una primera intervenció feta amb èxit dimecres 9 de maig. La intervenció consisteix a introduir un catèter per l'artèria femoral, fent-lo arribar a través de l'artèria aorta abdominal fins les artèries renals, que comuniquen l'aorta amb els ronyons. Un cop a les artèries renals, el catèter emet ones de radiofreqüència, que eliminen la xarxa de fibres nervioses que envolta les artèries i que és responsable d'alliberar diverses substàncies que causen hipertensió. Així, la hipertensió es redueix progressivament les setmanes següents, i el pacient ha de medicar-se molt menys per tenir una pressió arterial normal.

A l'Hospital Germans Trias, la unitat d'Hemodinàmica del servei de Cardiologia compta amb una àmplia experiència en aquest tipus de cateterismes per als infarts de miocardi i les patologies coronàries (prop de 1.000 intervencions/any), i ara la col·laboració amb el servei de Nefrologia ha fet possible iniciar el nou programa amb les artèries dels ronyons. Malgrat que es tracta d'una intervenció que diversos centres de Catalunya i de l'Estat estan començant a provar, el de Germans Trias és el primer programa que s'engega. Un programa que és part d'una línia estratègica destinada a reduir la hipertensió més resistent i que compta amb la complicitat de tots els hospitals de l'àrea en què Germans Trias és referència: Mataró, Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet, Calella i Municipal de Badalona.

La hipertensió, principal causa de malalties vasculars. Aquest, 17 de maig, ha estat el Dia Mundial de la Hipertensió Arterial, que afecta al voltant d'un 40% de la població de més de 40 anys, i la incidència augmenta amb l'edat. Només en un 5% d'aquests casos la causa de la hipertensió és clara, perquè és secundària a una altra malaltia. Però en el 95% de casos la causa és desconeguda.