Professionals de l’Hospital Germans Trias avaluaran el funcionament dels pulmons dels ciutadans amb motiu del Dia Mundial sense Fum
Serà aquest dijous, 31 de maig, entre les 9 i les 13 h al vestíbul principal del centre badaloní
Redacción - 30/05/2012 06:03
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=4095

L'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol s'adhereix aquest 2012 a la celebració del Dia Mundial sense Fum. Ho fa avaluant el funcionament dels pulmons dels ciutadans que el 31 de maig al matí, entre les 9 i les 13 h, s'acostin al vestíbul principal del centre. Allà, dues infermeres, amb la col·laboració d'un metge, faran dos tipus de proves: espirometries, per mesurar la capacitat pulmonar, i cooximetries, per detectar la quantitat de monòxid de carboni de l'aire expirat i conèixer si s'és fumador i en quin grau. Els donaran suport voluntaris de l'hospital i del Grup Maria Auxiliadora, que ajudaran els professionals de Germans Trias a l'hora de donar consells de salut i informació sobre on recórrer per deixar de fumar.

Capacitat pulmonar i monòxid de carboni

L'espirometria mesura la capacitat pulmonar, que en els fumadors es redueix de forma progressiva i pràcticament no es pot recuperar. Reducció que afecta la qualitat de vida, causant dificultats respiratòries i un ofec incipient que pot acabar derivant en una Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC).

Pel que fa a la cooximetria, serveix per conèixer la fracció expirada de monòxid de carboni (CO), una substància generada per la combustió de l'aire que no desprèn cap olor. Aquesta substància sol ser present a l'ambient, generada per exemple pels automòbils, però ho és en quantitats més elevades en els fumadors i en els fumadors passius. És tòxica perquè redueix l'oxigen de la sang i malmet les artèries.

Tot plegat ho detallaran els professionals i voluntaris de Germans Trias a les persones que s'acostin aquest dijous al vestíbul principal del centre.