Les obres de construcció del dipòsit regulador d’aigües pluvials de l’Estrella avancen a bon ritme
Les obres de construcció del dipòsit regulador d’aigües pluvials de l’Estrella avancen a bon ritme
El dipòsit, que tindrà una capacitat per a 30 milions de litres d’aigua, ja està connectat als col·lectors de la rambla de Sant Joan i del Torrent de la Batllòria
Redacción - 18/04/2013 05:03
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=6228

Les obres de construcció del dipòsit regulador d'aigües pluvials ubicat al solar de l'antiga fàbrica de l'Estrella avancen a bon ritme. L'objectiu d'aquesta infraestructura és evitar abocaments d'aigua directament al mar cada cop que plogui intensament. El seu radi d'acció és la conca hidràulica de la rambla de Sant Joan-Torrent de la Batllòria-Sant Ignasi de Loiola, una de les més extenses de la ciutat. L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha comprovat de primera mà l'estat de les obres durant el matí d'aquest dimecres. 

Les obres del dipòsit, que van començar el mes de desembre de 2011, estaran acabades el proper mes de juliol. En els últims mesos han finalitzat les obres de connexió dels col·lectors de la rambla de Sant Joan i del Torrent de la Batllòria amb el dipòsit. Aquests dos col·lectors són els que alimentaran d'aigua aquesta infraestructura.

També s'ha construït el col·lector de sortida, que tornarà a abocar de forma controlada al col·lector de la rambla de Sant Joan l'aigua acumulada al dipósit en episodis de pluja intensa. A l'interior del dipòsit, que té una capacitat de 30 milions de litres d'aigua (30.000 metres cúbics), ja s'ha construït la llosa que serà la base de l'obra, la passera elevada que dóna tota la volta al dipósit i dues escales per accedir des de la passera al terra.

A l'obra es treballa ara en les instal·lacions elèctriques, mecàniques i informàtiques. Complementàriament s'ha construït un nou centre de transformació d'electricitat per al funcionament del dipòsit, a més d'un grup electrògen que garanteixi el subministrament elèctric al dipòsit en cas de fallida a la xarxa.

Després de la visita, l'alcalde ha explicat que es tracta "d'una obra fonamental per evitar inundacions en una part molt extensa de Badalona cada vegada que hi hagi un aiguat important". "A més, la seva construcció ens permetrà reurbanitzar la part exterior, amb la qual cosa es guanyarà espai per al ciutadà", ha afegit. També ha indicat que s'organitzaran visites al dipòsit amb l'objectiu que els ciutadans coneguin de primera mà aquestes espectaculars instal·lacions.

Objectius

Les obres del dipòsit de regulació d'aigües pluvials de l'Estrella, tenen com a grans objectius, en la conca de la rambla de Sant Joan-Torrent de la Batllòria-Sant Ignasi de Loiola: Evitar inundacions per aigües pluvials, reduir l'impacte mediambiental dels abocaments del clavegueram al mar en temps de pluja, controlar la xarxa de clavegueram en temps real mitjançant la implantació d'una xarxa de pluviòmetres i limnímetres i disposar d'una planificació adequada, controlar i explotar la xarxa de clavegueram, els col·lectors i els elements reguladors mitjançant sistemes informàtics i tecnologies d'avantguarda.

La construcció d'aquest dipòsit regulador d'aigües pluvials és un projecte que compta amb un pressupost superior als 7 milions d'euros i que està cofinançat en el 80% pel Fons de Cohesió de la Unió Europea 2007-2013. Aquesta nova infraestructura serà fonamental quan hi hagi episodis de pluja intensa a Badalona. Serà aleshores quan aquesta aigua, que no pot ser engolida pels col·lectors, s'acumularà en aquest dipòsit i no s'abocarà directament al mar.