Un via crucis poètic, una caminada popular i una exposició, les propostes més destacades per celebrar el centenari de la creu de Montigalà
Un via crucis poètic, una caminada popular i una exposició, les propostes més destacades per celebrar el centenari de la creu de Montigalà
A partir del 14 de setembre se celebraran tot un seguit d’actes oberts a la ciutadania per tal de recordar els cent anys que es va erigir la creu de Montigalà
Comissió d’actes del Centenari de la Creu de Montigalà/ Imatge: Alain Richaud - 27/06/2013 05:00
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=6777

La creu de Montigalà encara que retirada del casc urbà és un referent visual per a la ciutat des de molts punts de vista: si us hi poseu al carrer de Mar, tocant amb la Rambla, mireu cap a muntanya i enfileu el carrer comercial amunt veureu la creu que us acompanya durant un tram. Des de mar també es pot divisar la creu i des del turó estant la vista de la ciutat és privilegiada.

Enguany es recorda que el 28 de setembre de 1913 es va inaugurar la creu de pedra de Montigalà amb motiu de les festes Constantinianes, que van culminar amb una gran processó dues setmanes més tard, el 12 d'octubre i amb la benedicció de la creu el 19 d'octubre.

Per aquest motiu, s'ha constituït una comissió organitzadora que emergeix de la societat civil i que proposa a la ciutadania un seguit d'actes que se celebraran els mesos de setembre i octubre propers.

Activitats destacades

Pendent concretar data. Concert coral Manuel Cabero a St. Jeroni de la Murtra

14/09 a les 10 h Via crucis poètic. S'iniciarà el via crucis a l'antiga església cremada del Sant Crist de Canyet (carrer Canyet-prolongació de Martí Pujol- cantonada carrer del Mas Felip) i a cadascuna de les catorze estacions es llegiran poemes reconeguts amb la temàtica de la creu, l'arbre i la fusta. L'acte comptarà amb la participació del Cos de Portants del Sant Crist de Badalona, la coral Art i Cultura de Canyet i les creus dels improperis.

29/09 a les 10 h Caminada popular amb sortida de la parròquia de Santa Maria i final a la creu de Montigalà amb esmorzar popular.

11/10 fins al 20/10 exposició fotogràfica al Refugi de la Pl. De la Vila. L'exposició s'inaugurarà l'11/10 a les 20 h.

19/10 a les 19 h acte acadèmic al Refugi en què es presentarà el llibre i la majòlica commemoratius i es clouran els actes del centenari de la creu.

Pendent concretar data. Exposició creus a St. Jeroni de la Murtra

Pàgina a Facebook per recollir fotografies de la creu

A més s'ha creat una pàgina a Facebook (https://www.facebook.com/100.creu.montigala) amb l'objectiu de fer emergir el patrimoni fotogràfic privat on surti la creu de Montigalà, per tal d'anar construint de manera col·lectiva la història d'aquest símbol de la ciutat de Badalona.

Excursions, activitats esportives, visites, celebracions, via crucis, sortides d'esplai i escola, aplecs de la senyera... qualsevol esdeveniment que s'hagi realitzat amb el marc de la creu de Montigalà i que hagi estat fotografiat és susceptible de compartir-se.