Mobilització ciutadana contra l'encariment del transport públic
Mobilització ciutadana contra l'encariment del transport públic
A Badalona desenes de persones van protagonitzar una 'colada col·lectiva' des de l'estació de metro de Badalona Pompeu Fabra
CB/ Imatge: Agora BDN - 10/01/2014 05:45
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=7849

Tal com veníem anunciant des de fa dies, aquest dijous al vespre s'ha viscut una nova jornada de mobilitzacions contra la pujada del preu del bitllet al transport públic metropolità. Estava convocada per la Federació d'Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB) i pel col·lectiu per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i pretenia que gent de diverses poblacions i barris protagonitzés una 'colada massiva' al metro fins a anar a la plaça Sant Jaume de Barcelona on estava prevista una concentració de rebuig contra els preus del bitllet del transport públic. Sota el lema "Prou d'abusos! El transport públic és un dret, no un privilegi!" denunciaven l'augment d'enguany de les tarifes entre un 3% i un 8%, a instàncies de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM).

Badalona no es va quedar enrere en aquesta protesta, i cridats per l'Àgora Ciutadana (la qual reuneix des de diferents lluites socials fins a partits polítics com ICV-EUiA entre altres) desenes de persones es van congregar a partir de les 19.00 hores a l'estació de metro Badalona Pompeu Fabra per protagonitzar aquesta colada col·lectiva i denunciar els preus abusius de les tarifes, preus, asseguren, "molt lluny del que pot pagar la societat. Si es vol promoure un transport públic de qualitat amb funció social s'haurien de tenir uns preus socials que el facin atractiu per la gent". Recordem que el preu del bitllet senzill, vàlid a tramvia, metro i autobús, s'ha incrementat un 7,5%, situant-se als 2,15 euros. La targeta T-10 ha passat a 10,30 euros, ho que suposa un increment del 5,10%, i la T-50/30 42,5 euros, amb un augment del 8,4%. 

Mitjançant aquest tipus d'accions que afirmen els seus promotors, "seran continuades", reivindiquen un transport públic al servei de les classes populars http://nopaguem.wordpress.com/. Tal com expliquen en un comunicat "en el procés d'empobriment i despossessió que estem patint el conjunt de treballadors/treballadores i sectors populars, el proper mes de gener segurament tornarem a ser colpejades per part de TMB amb una nova pujada de les tarifes del transport públic.El transport públic és un dret fonamental del conjunt de treballadors i treballadores i hem de frenar aquest nou procés d'espoli que estem patint, robatoris socials en tota regla. Ja fa massa temps que patim un encariment injustificat del transport públic, fomentat per tots els partits polítics presents als diferents òrgans de govern. La sobrecàrrega de gestors privats amb finançament públic del transport a l'Àrea Metropolitana (tres organismes públics més tots els ajuntaments que en formen part), que no han patit cap retallada ni de sous, ni d'alts càrrecs, i la manca de pressió fiscal destinada al transport públic, per exemple sobre el vehicle privat, en són clares mostres. Aquest sistema de finançament es fa insostenible, i la classe política només dóna solucions que perjudiquen les ciutadanes, les usuàries del transport públic. Denunciem, a més a més, l'ús de diner públic per finançar empreses privades que donen servei de transport (TRAM Baix i Besòs, Bicing, etc.), mentre les seves Direccions segueixen obtenint beneficis econòmics".

De fet, algunes de les mesures que proposen són la gratuïtat per a persones en situació d'atur o pobresa, la tarificació social per a persones jubilades, estudiants i infants; el no a l'augment dels preus del transport sota cap circumstància. Així com la recuperació de la gestió pública de totes les companyies de transport, cap acomiadament ni disminució salarial i laboral als treballadors de Metro i readmissió d'Andreu De Cabo, treballador de TMB acomiadat per denunciar la malversació dels directius de TMB.