Pallapupas: 'Donem valor al positivisme i l'humor en situacions molt adverses'
Pallapupas: 'Donem valor al positivisme i l'humor en situacions molt adverses'
Ens apropem a aquesta ONG d'actors i actrius professionals amb caràcter assistencial, que treballa en estreta col·laboració amb el personal sanitari a través d'un mètode propi
Clara Bayo - 03/02/2014 07:27
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=7997

Un dia mentre esperava en la sala de consulta d'un hospital català vaig veure una parella de pallassos que amb un nas vermell, al seu pas per la sala, canviaven els nervis i les cares llargues de la gent per somriures. Aquell dia vaig entrar a l'ordinador a la recerca de respostes, volia saber molt més sobre aquella parella de pallassos. Em vaig trobar amb els Pallapupas, una entitat sense ànim de lucre que va néixer a Mallorca, i va crear-se a Barcelona l'any 2000. L'objectiu? Millorar l'estat físic i emocional dels col·lectius als quals es dirigeixen i de les seves famílies. Per aprofundir més en la seva tasca, hem parlat amb els seus responsables, per una banda amb la Eirene Ramos, Comunicació i Esdeveniments la qual ens ha explicat tot el relacionat amb l'organització. D'altra banda, amb dos pallassos d'hospital, els quals ens han explicat la seva tasca sobre el terreny i en clau local, a Badalona.

Eirene, quin és l'objectiu dels Pallapupas?

El nostre principal objectiu és millorar l'estat físic i emocional dels col·lectius als quals ens dirigim i de les seves famílies. Treballem aquest gran objectiu mitjançant dos programes: Pallassos d'hospital, per a infants i gent gran hospitalitzats; i Teatre social, on treballem en hospitalització amb adolescents amb malalties mentals, i fora dels hospitals tenim dos grups de persones amb malalties mentals o familiars d'aquest col·lectiu, que mitjançant tècniques del teatre de l'oprimit, fan obres de teatre per expressar els seus sentiments, les seves preocupacions, l'estigma social que pateixen...

Quina és la seva missió?

Som una ONG d'actors i actrius professionals amb caràcter assistencial, que treballa en estreta col·laboració amb el personal sanitari a través d'un mètode propi. Som part de l'equip sanitari. Creem un espai per al riure i el positivisme durant la malaltia, convertint els hospitals en espais més humans i plens de vida mitjançant actuacions artístiques. Creiem en el positivisme i l'humor com a eina important dins del món sanitari.

Per quanta gent està formada i en quants centres treballeu? 

Actualment tenim dos equips: l'equip de gestió, format per sis persones; i l'equip artístic, format per 16 pallassos d'hospital, dos formadors i directors artístics del programa de pallassos d'hospital i tres dinamitzadors de teatre social. Actualment estem a 12 hospitals i centres sociosanitaris de Catalunya.

Amb el programa de Pallassos d'hospital en el projecte d'infància estem a set hospitals, amb el programa de pallassos d'hospital en el projecte gent gran estem a tres centres sociosanitaris; amb el programa de teatre social, en el projecte d'hospitalització d'adolescents amb malalties mentals estem a dos centres i a més, fora dels hospitals, tenim dos grups de teatre de persones amb malalties mentals.

Com us organitzeu? Quin mètode utilitzeu?

Disposem d'una línia artística pròpia complementada amb formacions mèdiques, psicològiques i sobre els col·lectius pels quals treballem. La higiene i el vestuari són dos aspectes fonamentals en el nostre mètode; Fem el projecte a mida per cada centre, treballem amb el personal sanitari com un sol equip amb l'objectiu de què l'estada a l'hospital, la intervenció quirúrgica i les cures puguin convertir-se en una experiència positiva; també treballem la intervenció en tres fases: la transmissió, l'actuació i la devolució.

Som molt empàtics, amb la capacitat de posar-se en la pell de l'altre i saben ocupar el seu lloc, és una necessitat imprescindible que garanteix l'èxit de les nostres intervencions. Una altra arma molt important és l'escolta, però no solament amb les oïdes sinó amb tot el cos. La capacitat d'escoltar i adaptar-se a la situació i les persones que la viuen és fonamental per al nostre treball.

Per què és tan important la vostra tasca?

Perquè donem valor al positivisme i l'humor en situacions molt adverses, de molt patiment, aconseguint que les experiències sanitàries que normalment són traumàtiques es tornin alegres.

La nostra tasca es torna en imprescindible quan un nen ens diu "vull tornar a operar-me per veure als Pallapupas", o una nena que ha de rebre un tractament oncològic a l'hospital de dia, ve amb un somriure perquè sap que els Pallapupas hi seran per acompanyar-la; o quan una de les persones amb malaltia mental, que fa teatre a alguns dels nostres grups, t'expressa la seva emoció i com ha canviat la seva vida des que fa teatre... Són tants i tants els motius que ens arriben des dels col·lectius amb els quals treballem...

Com us financeu i com es pot col·laborar amb la vostra tasca?

Rebem finançament d'entitats públiques, socis, donants i patrocinadors privats. Ara mateix, per la situació actual de crisi, tota ajuda és més que benvinguda perquè defensem que la nostra feina és necessària a més hospitals i centres. Convidem a què les persones que se sentin identificades amb la nostra tasca i els nostres valors es facin sòcies de l'entitat o facin donatius puntuals, és la millor manera de col·laborar. També, des de les empreses, es pot col·laborar com a patrocinadors dels diferents projectes que desenvolupem.
Qualsevol gra de sorra és part de la muntanya!

Des de quan treballeu a Badalona, a la Residència d'avis de  la Fundació Roca i Pi i quina és la vostra tasca en aquest centre en concret?

L'any 2011 vam començar les nostres activitats a la Residència Roca i Pi. Contribuïm a una qualitat de vida satisfactòria i digna en les fases d'envelliment de les persones grans, mitjançant el clown i els efectes del riure en la salut. Per això intentem facilitar els processos de manteniment de l'autonomia personal, amb especial atenció als aspectes emocionals, vivencials i relacionals. El nostre mètode artístic els ajuda a potenciar els estats emocionals òptims i els pensaments positius.

A més, facilita l'expressió de les seves emocions i relats de vida que puguin ser d'especial interès per al personal mèdic. Per últim, Proporcionem espais de distensió emocional i de riure a la gent gran durant el temps d'estada. També, amb aquest projecte volem sensibilitzar a la societat en general sobre la necessitat de donar veu a la gent gran i fomentar la seva participació activa a la societat.

FUNDACIÓ ROCA I PI

Paral·lelament a l'entrevista amb la Eirene, em cito un dilluns amb dos pallassos que treballen a la Residència de la Fundació. Mentre els espero a l'interior de la residència se m'apropa una àvia de cabells blancs i amb un somriure d'orella a orella. "Saps qui ve avui?" nego amb el cap en senyal de resposta. "La Renata i el seu nuvi, estan compromesos i es casaran aquí" somriu i marxa. Al cap d'uns minuts apareixen els pallassos als quals acompanyo per una tarda en la seva feina. No porten el nas vermell en aquest cas, però només la seva manera de vestir ja et fa treure un somriure. Estan provant de treballar un fil conductor amb els avis i àvies: el seu casament a la residència. Amb els avis i àvies parlen, ballen, els acompanyen a berenar i fins i tot reben consells de cara a com els agrada el vestit de núvia, el ball nupcial, entre d'altres. No falta dir molt més per comprendre per què és tan important la seva tasca; fan de la seva estada un moment molt especial (VÍDEO).

No tanquem el reportatge sense parlar-te que els Pallapupas també organitzen activitats i esdeveniments com Músics amb Nassos' i Un dia de nassos'. Quin objectiu tenen? Com són?

Dia de Nassos va néixer fa uns anys, era una necessitat que teníem a Pallapupas, la necessitat de treure la nostra feina fora dels hospitals. Hi ha moltes famílies que ens coneixen i no tenen accés a veure el treball que desenvolupem, ja que, per sort, no tothom ha de passar per un hospital.

La segona part ve de la necessitat de vincular a les famílies sanes amb les famílies dels infants i gent gran ingressats, ja que és difícil posar-se en la pell dels altres, i en el cas d'una malaltia encara més. Amb Un dia de Nassos connectem les persones que gaudeixen d'aquest dia amb les persones que estan dins dels hospitals en els quals treballem a través de missatges que s'escriuen al mur dels desitjos el dia de la festa.

Músics amb Nassos va ser una iniciativa molt bonica d'alguns dels músics més coneguts del panorama català que van voler ajuntar-se per fer un concert a benefici de Pallapupas. Tenim un vincle molt especial amb aquest grup i mai oblidarem aquesta experiència.

D'altra banda, aquest any hauran més sorpreses i la societat catalana tindrà algunes ocasions més per viure una experiència Pallapupas fora de l'entorn hospitalari i de la malaltia, encara que tots els nostres esdeveniments tenen per objectiu mostrar la importància de la nostra feina a l'entorn sanitari.

Si vols saber més de Pallapupas AQUÍ