Arrenca a Badalona el projecte europeu de telemedicina Beyond Silos
Arrenca a Badalona el projecte europeu de telemedicina Beyond Silos

Redacción - 10/02/2014 04:00
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=8044

Badalona Serveis Assistencials (BSA) serà l'amfitriona de la reunió de posada en marxa de la iniciativa europea Beyond Silos, que se celebrarà al Centre Cultural El Carme els dies 10 i 11 de febrer. La trobada aplegarà una trentena de representants de les tretze entitats de vuit estats (entre ells Alemanya, Bèlgica, Dinamarca, Portugal o Itàlia) que conformen el consorci que desenvoluparà aquest projecte de telemedicina que compta amb finançament de la Comissió Europea.

Organitzacions sanitàries, universitats, un parc d'innovació i una associació de defensa dels drets dels pacients són alguns dels integrants del consorci, del qual forma part BSA. El pressupost de Beyond Silos, que es durà a terme al llarg de tres anys, és de 5'47 milions d'euros.

La iniciativa comportarà el desenvolupament de set projectes pilot d'atenció a domicili de gent gran amb el suport d'eines de telemedicina i domòtiques. Permetrà analitzar, entre altres aspectes, si el sistema implantat facilita la vida independent d'aquestes persones i si millora la coordinació entre la gent gran, els seus familiars i els cuidadors professionals (ja siguin de la vessant de la salut o social).

Integrar serveis de cura de la salut i socials

I és que la peculiaritat de Beyond Silos és que l'atenció que rebran les persones grans que hi participin -unes 10.000 arreu d'Europa- integrarà serveis sanitaris i socials. Els models d'atenció integral que s'empraran en el projecte són el fruit de la iniciativa europea SmartCare, engegada l'any passat.

Un altre element clau de Beyond Silos seran les eines tecnològiques que s'utilitzaran en els domicilis dels usuaris, com per exemple sensors de moviment, ambientals i de seguretat (de fum, d'aigua, etc.), aparells per a la monitorització de la salut, un sistema de videoconferència o aplicacions informàtiques d'estimulació mental.

La trobada de Badalona començarà aquest dilluns a les 9 hores i finalitzarà dimarts a les 17 hores, després d'una una visita al Centre Sociosanitari El Carme en què s'informarà sobre el projecte europeu Home Sweet Home, en què també ha participat BSA i que es troba actualment en la fase d'avaluació de resultats.

Precisament BSA va ser amfitriona el mes passat d'una reunió de treball de Home Sweet Home. També va acollir una trobada de participants en la iniciativa ReAAL, actualment en desenvolupament, amb la qual la Comissió Europea pretén analitzar si l'ús d'una plataforma de programari lliure facilitaria la ràpida expansió de serveis de telemedicina en l'àmbit conegut com a "Vida quotidiana assistida per l'entorn" (Ambient Assisted Living -AAL).