'A Tota Veu', Lletres del Món, un recital poètic en llengües molt diverses a Badalona
'A Tota Veu', Lletres del Món, un recital poètic en llengües molt diverses a Badalona
Un acte que organitzat per Òmnium es fa amb l'objectiu d'acostar-nos a altres llengües i cultures, fomentar i normalitzar la interrelació entre aquestes i donar veu a persones que han vingut a viure a Catalunya
Clara Bayo - 14/04/2014 05:47
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=8519

L'amfiteatre de la plaça Pompeu Fabra s'ha omplert de cultura. El recital poètic 'A Tota Veu', Lletres del Món, organitzat per Òmnium Cultural Badalona i en el marc de les activitats que prepara cada any l'entitat per Sant Jordi, ha traslladat al carrer els micròfons que han servit d'altaveu de la cultura. Aquest recital de fet ofereix l'oportunitat d'escoltar poetes d'arreu del món en llengües molt diverses, mostrant la riquesa que hi ha a la ciutat en llengües i cultura, a partit d'un intercanvi literari entre persones de diferents cultures i procedències, tal com ens explica el president d’Òmnium Badalona - Barcelonès Nord, Marcel Mauri. 

Durant l'activitat diverses parelles de llengua materna diferent s'han unit per llegir poemes escollits per ells mateixos. Les parelles estan formades per una persona que no té el català com a llengua materna i un que té el català com a llengua materna. Els poemes es llegeixen tant en la llengua que els és pròpia com amb la llengua de l'altre.

Es tracta a més d'una activitat que Òmnium va engegar a Badalona fa vuit anys i que ha estat transportada arreu de Catalunya i què en clau local serveix per iniciar els actes de Sant Jordi a la ciutat, on l'entitat ha preparat una agenda farcida d'activitats com la VI Nit de Sant Jordi, la Festa de Lletres a Badalona, i la Diada sardanista i de cultura popular - III Memorial Salvador Simón, per exemple. La Jornada 'A tota veu' també ha servit per reivindicar que la Fira de Sant Jordi és de les entitats en conèixer la voluntat del govern local d'organitzar una fira on les entitats socials i culturals "estiguin fora del carrer Francesc Layret, arteria principal del pas de vianants, per posar-se a la plaça Pompeu Fabra".

Durant l'acte també ha estat present la parada d'Òmnium on amb el lema ‘9N. Un país normal és cohesionat’ tot aquell/aquella que volgués podia escriure una frase explicant que és per a ell/a un país normal i fer-se una instantània. La Coloma Lleal ha llegit un poema de Joan Vinyoli i Josep Soler i Amigó,ha llegit un fragment del llibre 'Santi Soler, una vida contra corrent'.

VI Nit de Sant Jordi, la Festa de Lletres a Badalona

El vespre del dilluns de pasqua, 21 d’abril, arriba el plat fort de les activitats amb la VI Nit de Sant Jordi, la Festa de Lletres a Badalona. Aquesta vetllada que s’ha consolidat com un punt de trobada dels escriptors i món cultural de la ciutat. Com és habitual durant l’acte, que enguany presentarà l’escriptora tianenca Núria Coll, es farà un repàs de les novetats que publiquen els autors locals.

El mateix 23 d’abril, l’entitat tindrà parades a les fires que s’organitzen al Centre, la Salut i Santa Coloma de Gramenet. A Badalona, i en el marc de la Fira de Sant Jordi organitzada per l’Ajuntament, Òmnium celebrarà el ‘Lletraaddictes’, un seguit d’activitats i tallers al voltant de la llengua i la cultura dirigides a públic de totes les edats.

Dissabte 26 d’abril tindrà lloc l’Engresca’t Llefià. Diada sardanista i de cultura popular - III Memorial Salvador Simón, que s’organitza a la Plaça Trafalgar de Llefià conjuntament amb l’Ateneu Cultural de Llefià. Durant la tarda hi haurà diverses activitats infantils i presència de paradetes d’entitats del barri. A partir de les 18.00 hores s’oferirà un repertori de sardanes vinculades al territori i se servirà un berenar popular.

També el mateix dissabte 26 d’abril durant tot el matí tindrà lloc el Concurs d’Scrabble a la plaça de les Mallorquines de Montgat. A la carpa que d’Òmnium a més es podrà trobar informació de l’entitat i altres activitats relacionades amb la diada de Sant Jordi. Per últim torna el concurs de micro relats per Twitter #òc140, organitzat pels joves de l’entitat i obert a tothom que disposi d’un compte a la xarxa de microblogging Twitter. Els guanyadors els decidirà un jurat encapçalat per l’escriptora badalonina Sílvia Soler entre els participants que hagin resultat finalistes en la fase de votació popular.

El concurs s’organitza amb la col·laboració de Saltamartí Llibres, Nowdata Informàtica i la Fundació puntCAT. Amb l’objectiu de potenciar la participació dels més joves enguany s’ha creat una categoria específica d’escoles on tots els participants rebran com a obsequi el registre gratuït del domini puntCAT que escullin, potenciant un ús pedagògic d’internet.

Tota la informació sobre les activitats de Sant Jordi es pot seguir a través de Twitter amb l’etiqueta #stjordibdn, a través del Facebook (facebook.com/omniumbadalona) i a l’espai webomnium.cat/stjordibdn