Polèmica en el ple municipal pel reglament de prestacions socials portat pel govern local
Polèmica en el ple municipal pel reglament de prestacions socials portat pel govern local
L'oposició tomba la proposta argumentant que veu “electoralisme” en la idea de limitar alguns ajuts als immigrants
Redacción - 01/07/2014 06:16
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=9117

El govern de Badalona ha portat aquest dilluns al ple municipal l'aprovació d'un nou reglament de Serveis socials. En concret ha dut al ple un reglament per limitar les prestacions socials complementàries -les menys habituals- a persones que no portin cinc anys empadronats a la ciutat, així com a tots els immigrants en situació irregular. Recordem que hi ha dos tipus d'ajudes, les bàsiques, que són per necessitats bàsiques de subsistència i que estan garantides per llei (estigui el partit que estigui al govern) i les complementàries, on el nou reglament proposat pel govern local al ple, vol aportar canvis que han generat polèmica. L'oposició (PSC, CiU i ICV-EUiA) li ha tombat en considerar-ho "electoralista" i "de poc impacte real en el repartiment d'ajudes". Albiol es referma en la idea que avui les ajudes es reparteixen "injustament" i insisteix en la necessitat de negar l'empadronament a immigrants en situació irregular.

Aquest punt del dia començava amb les paraules de la regidora de Serveis Socials Sònia Egea qui es reafirmava en què "es tracta d'una eina molt útil per als tècnics de Serveis Socials que ara es troben desproveïts de qualsevol eina que els hi permeti regular el tema de la concessió dels ajuts a totes aquelles persones que estan passant situacions complicades (com ho poden ser transport públic, compra d'ulleres, pagament d'activitats extraescolars)", i en aquest sentit, afegia, "des del govern el que hem volgut és separar els ajuts bàsics, que estan garantides per llei, dels complementaris"; aquests ajuts, els complementaris, explicava "van dirigits segons el nou reglament a una sèrie de persones, principalment"- i remarcava-, "persones que porten tota la vida vivint a Badalona i un dels requisits per portar-ho a terme, és que les persones que no porten cinc anys empadronades a la nostra ciutat ininterrompudament, no poden obtenir aquests ajuts complementaris".

"Aquesta mesura" continuava, amb els seus arguments, "no es fa per una política d'estalvi sinó pensant en una millor redistribució i una millor priorització del que són els ajuts complementaris als veïns i veïnes de Badalona". Altre fet a remarcar en el reglament ha estat l'ampliació dels trams de rendes a totes aquestes famílies que volen accedir als ajuts. Una modificació a l’alça dels ingressos màxims mensuals per nucli familiar necessaris per poder accedir a ajuts socials, un canvi adreçat, segons la regidora "a permetre que més famílies de classe mitjana que estiguin passant per un moment de dificultat puguin accedir als ajuts". En aquesta mateixa línia, afegia "l’Ajuntament de Badalona ha incrementat en un 63% els recursos econòmics previstos per donar ajuts des de Serveis socials en relació a l’inici del mandat".

Arguments de l'oposició

L'oposició tombava la proposta amb arguments que seguien una mateixa línia. Segons Carles Sagués d'ICV-EUiA, "es tracta d'un reglament que tècnicament és correcte, correcte de fons, però el que sí que hem de dir és en la utilització d'aquest reglament per part del PP", subratllava. "És una utilització que el que significa és fomentar l'enfrontament una vegada més entre les persones que més necessitats tenen... un reglament que la seva utilització porta a fomentar l'odi i el racisme".

"L'anunci d'aquest reglament el que fa és tornar a culpabilitzar a totes aquelles persones que fa menys de cinc anys que viuen a la nostra ciutat; els hi dóna la culpa de què moltes persones no tinguin els ajuts socials que necessiten". I a més llançava diverses preguntes al govern local: "Posar el límit dels cinc anys d'empadronament, quin efecte tindrà diferent del que hi havia abans al que hi haurà ara? Quanta gent segons aquesta proposta deixarà de percebre ajuts? Per què ho fan llavors si no tenen la resposta? ICV-EUiA ho té clar "ho fan per fer electoralisme".

Des de CiU, en la mateixa línia parlava Ferran Falcó, qui acusava a l'alcalde de “buscar només el titular”. Segons Falcó "en 2012 es va fer per part del govern local el gran anunci de què l'alcalde restringiria els ajuts a immigrants no empadronats" indicava, "han passat dos anys i ho porta al ple ara"; Fet que demostra, en paraules de Falcó "que el que es buscava i el que es busca ara és el gran titular. I el titular després, si no se li fa seguiment, queda en l'imaginari dels ciutadans com: les ajudes socials seran restringides pels immigrants", però, afegia "és bo que se sàpiga que dos anys després les ajudes socials no ha estat restringides a ningú". I en aquest cas posava sobre la taula les dades de l'any 2013, on Badalona s'ha donat 930 ajudes: 825 bàsiques, de les que es garanteixen per llei, i 105 de complementàries, "en una població com Badalona no sembla molt gruixut" deia, "d'aquests 105 quants són als que negarà els ajuts?, a 4 o 5 persones? Quin sentit tindrà això?". "Hi ha més de 7000 famílies que a Badalona no tenen cap ingrés i en lloc de venir a parlar al ple de les 7000 famílies venim a parlar aquí de les 105 ajudes complementàries que serien restringides en el cas que algú no porti cinc anys empadronat" finalitzava votant en contra de la proposta de reglament.

Des del PSC, Conxa Botey, iniciava el seu torn de paraula dient que "aquest reglament no garanteix els ajuts socials, el que ho garanteix és posar partides econòmiques per poder fer front a la crisi que tenim". I titllava la proposta de reglament de serveis socials de "pura demagògia"; a més a més, instava a l'alcalde a pensar-se el discurs que fa en matèria d'immigració atès que un govern no pot aprofitar-se de la situació més precària de la gent".

L'alcalde de Badalona Xavier Garcia Albiol tancava el torn de paraules reiterant una vegada més la idea de què els ajuts “han de prioritzar els veïns de Badalona” i es refermava en la idea que avui les ajudes es reparteixen "injustament" insistint en la necessitat de negar l'empadronament a immigrants en situació irregular.

El nou reglament no veurà la llum en Badalona, no ha tirat endavant, malgrat que si el govern local hagués fet el pas de retirar el punt polèmic que va centrar tot el debat, segons l'oposició, s'hauria aprovat.