La Pau posa en marxa un pla per reduir l’absentisme laboral un 5%
La Pau posa en marxa un pla per reduir l’absentisme laboral un 5%
La cooperativa dedicada al transport sanitari també impulsa un innovador programa pilot per prevenir les lesions i els accidents laborals derivats del sobreesforç
Redacción - 23/07/2014 04:04
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=9231

Una mitja de 10,7 dies perduts per treballador/any i una taxa d’absentisme del 4,1%. Són les xifres que es desprenen de l’últim informe publicat per la consultora Adecco sobre l’absentisme laboral, que suposen un cost mínim de 25.000 milions d’euros anuals a l’economia espanyola.

La cooperativa dedicada al transport sanitari Grup La Pau ha pres mesures i ha impulsat un pla per posar fre a aquesta tendència i contribuir en la reducció de les xifres d’absentisme laboral a l’Estat. El programa bonificarà aquells treballadors i socis que compleixin els criteris individuals fixats, subjectes a l’assoliment dels requisits col·lectius de La Pau (beneficis mínims de 500.000 euros i reducció dels costos d’absentisme laboral respecte l’any anterior).

El pla pretén conscienciar als empleats per disminuir l’absentisme i reduir amb això els costos econòmics que se’n deriven. La iniciativa s’aplica des del passat mes de gener i els resultats reflecteixen una tendència a la millora. “Considerem que és una manera de fomentar i incentivar una cultura d’implicació i compromís i esperem reduir l’absentisme un 5% en els pròxims dos anys”, afirma Frederic Torrent, president de Grup La Pau.

Un programa de prevenció laboral pioner

Donada la particularitat del sector del transport sanitari i després de fer un estudi minuciós de la situació de l’entitat badalonina en matèria d’absentisme laboral, La Pau ha impulsat un pla per prevenir lesions i reduir, d’aquesta manera, l’absentisme derivat de les baixes laborals. De fet, un 46% de les baixes del 2013 responen a trastorns músculo-esquelètics (TME), causats sobretot pel sobreesforç en manipulació de pacients i/o objectes pesants.

La primera fase del pla pilot, batejat amb el nom “Un petit pas per a l’home, un gran pas per a la teva salut”, s’aplica a deu tècnics de transport sanitari no urgent i d’autocars que hagin sofert algun accident laboral per sobreesforç al llarg de la seva trajectòria professional. Els seleccionats reben, de maig a juliol, dues hores a la setmana de formació i prevenció impartida per professionals de l’activitat física especialitzats en exercici laboral.

Les sessions es dediquen a la pràctica d’exercici per augmentar la massa muscular i a millorar l’amplitud de moviments articulars, així com a inculcar pautes d’exercicis per prevenir futurs TME i millorar el benestar dels empleats.

En una clara aposta per potenciar el capital humà de la companyia i oferir any rere any un servei de qualitat a l’usuari, Torrent no descarta “ampliar el pla de prevenció a altres grups de treballadors de l’empresa”. En aquesta línia de exigència i professionalitat, La Pau ha estat distingida recentment amb el Segell de Compromís cap a l’Excel·lència Europea EFQM 200+, un certificat que reconeix la qualitat del sistema de gestió de la companyia.

Sobre La Pau

Grup La Pau és una cooperativa catalana de 86 socis que presta serveis de transport sanitari i adaptat. Fundada el 1983 i amb més de 30 anys d’experiència al sector, actualment la seva plantilla la formen més de 400 treballadors i la seva flota supera els 140 vehicles sanitaris i adaptats. La seva àrea d’influència es concentra sobretot al Barcelonès Nord i al Maresme i és membre de la junta rectora de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya.