Badalona destinarà 1,8 MEUR a beques menjador i espera garantir l'alimentació de tots els infants necessitats
Badalona destinarà 1,8 MEUR a beques menjador i espera garantir l'alimentació de tots els infants necessitats
L'anunci ha rebut les crítiques de l'oposició que acusen a l'acalde de fer electoralisme
Redacción - 09/09/2014 04:16
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=9373

L'Ajuntament de Badalona destinarà fins a 1.820.667 euros a beques menjador el curs 2014-2015. Es mantenen les 3.337 beques amb què es va tancar el curs passat i això fa augmentar l'ajuda per nen, que passa de 2,25 a 3,10 euros. L'import cobreix el 50% del cost del menú i el consistori espera que amb l'aportació que també fa el Consell Comarcal del Barcelonès s'arribin a cobrir les necessitats de totes les famílies amb problemes econòmics -prop de 4.000 nens han sol·licitat l'ajuda.

Les beques per sufragar el cost dels menús escolars les atorguen, d'una banda, el Consell Comarcal del Barcelonès -que cobreix 6'20€ en casos d'alumnes en especials dificultats econòmiques i socials o 3,10 euros del cost del menú en la resta- i d'altra banda, l'Ajuntament -que cobreix 3.10 euros -. Aquest tipus de prestació s'engloba dintre dels ajuts dirigits al suport a l'escolarització dels infants i forma part del conjunt d'accions adreçades a l'atenció de les famílies en situació de vulnerabilitat i de risc social, prioritat de l'Àrea de Serveis Socials i Salut.

Així ho ha explicat aquest dilluns en roda de premsa l'alcalde de Badalona Xavier Garcia Albiol, qui defensa que "tothom hi té dret" i assegura que "amb el menjar no es pot seleccionar". 

Albiol, ha destacat que "si durant el curs 2014-2015 es podran destinar més recursos que mai per ajudar les famílies que necessiten beques menjador, això és gràcies a l'esforç realitzat pel Govern municipal per sanejar les finances de l'Ajuntament". Garcia Albiol ha posat de relleu també que "és ara, en aquests moments d'especials dificultats econòmiques per a moltes famílies, quan l'Ajuntament inverteix més que mai en aquestes ajudes escolars, ja que l'aportació municipal augmentarà gairebé un 100% en relació al curs passat".

Què diu l'oposició davant d'aquest anunci?

Amb un to molt crític, el PSC ha explicat en un comunicat que celebra que, "després d'haver reduït les beques menjador a límits insuportables, Albiol rectifiqui i a vuit mesos de les eleccions vulgui arribar a allò que els socialistes ja feien el 2010: cobrir les necessitats de tots els nens i nenes". Per al PSC es tracta "del mateix anunci que ja va presentar en roda de premsa el 22 d'octubre de l'any passat i que no era més que donar compliment a la moció presentada i guanyada per l'oposició el juliol anterior, que instava al govern municipal a "garantir la cobertura del 100 % de les beques de menjador que siguin necessàries. En tot cas, diuen des del PSC, "que hagin calgut quatre anys per a què en matèria d'ajuts escolars ens situem als nivells del 2010, indica quan de temps ha perdut Badalona amb el govern del PP".

Per al líder de CiU, Ferran Falcó, lamenta en un comunicat, que el govern del PP d'Albiol "pretengui fer creure als badalonins que l'augment dels diners per beques menjador és fruit d'un esforç pressupostari de l'Ajuntament, quan en realitat serà possible pel paper de la Diputació de Barcelona en el finançament de les polítiques socials d'ajuntaments com el de Badalona". Per a Falcó, "si enguany es pot arribar a 3.337 beques menjador és perquè la Diputació de Barcelona ha aportat més diners que mai a l'Ajuntament de Badalona, especialment per a polítiques socials i educatives". A més a més, Falcó també ha recordat a l'alcalde de Badalona que el Consell Comarcal cobreix per cada beca el mateix import o el doble del que aporta l'Ajuntament, "en un exemple de cooperació administrativa que Albiol vol amagar per a apuntar-se un mèrit que no és seu". En aquest sentit, Falcó considera que "és lamentable que Albiol utilitzi un tema tan delicat com les beques menjador per a fer-se propaganda i autobombo i deixar anar una frase tan allunyada de la realitat com que això és gràcies a l'esforç realitzat pel Govern municipal per a sanejar les finances municipals, quan sap que si és possible, és perquè la Diputació ha ampliat les línies d'ajut als municipis en matèria de polítiques socials i educatives".

ICV-EUiA també es mostra molt crític amb aquest anunci i en el seu comunicat afirmen que "a 8 mesos de les eleccions, llença una notícia amb la seva demagògia habitual, reconeixent la importància de cobrir unes necessitats que fins ara ha menystingut". Per a Carles Sagués, president d'ICV-EUiA, "l'alcalde del Partit Popular, ha ignorat les propostes d'ICV-EUiA i ha incomplert de forma reiterada els acords de Ple que li reclamen l'increment de les beques menjador i la millora de la seva gestió" Ara de la mateixa manera que fa seus els arguments que ha negat a ICV-EUiA, també ho fa dels increments pressupostaris de les administracions superiors. "En qualsevol cas la proposta anunciada potser cobrirà les necessitats electorals de Garcia Albiol, però no ho farà pas amb les de les famílies" afegeix Sagués.

La darrera, expliquen, va ser una moció d'ICV-EUiA, que reclamava la cobertura de les beques menjador també a l'estiu i que a primers de setembre s'iniciés el contacte amb les escoles per a garantir el millor funcionament i les màximes facilitats, "la proposta va ser aprovada però Garcia Albiol s'ha negat a complir-la". "És clar que el que mou al PP no és l'atenció a la gent més desfavorida, no ha prioritzat en cap moment cobrir les necessitats socials, Garcia Albiol fa els seus càlculs electorals i amb tota la fredor i el menyspreu, especula sobre el que li convé a ell, sense pensar en el que convé als nens i nenes de Badalona" afirma el President del Grup Municipal d'ICV-EUiA.