La tardor ha començat la matinada d'aquest dimarts i durarà 89 dies i 20 hores
La tardor ha començat la matinada d'aquest dimarts i durarà 89 dies i 20 hores

Agencias/Imatge: CB - 23/09/2014 05:30
http://www.badanotis.com/noticia.php?n=9477

La tardor ha arribat a les 04.29 hores (hora peninsular) d'aquest dimarts i durarà 89 dies i 20 hores. L'estació acabarà el 21 de desembre amb l'arribada de l'hivern, segons l'Institut Geogràfic Nacional.

Així, la tardor comença alhora a l'hemisferi nord, al temps que comença la primavera a l'hemisferi sud. El començament astronòmic de les estacions ve donat, per conveni, com l'instant que la Terra passa per una determinada posició de la seva òrbita al voltant del Sol.

Aquesta posició, en el cas de la tardor, és des que el centre del Sol vist des de la Terra travessa l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al sud. El dia que això passa, la durada del dia i la nit gairebé coincideixen, i per això, a aquesta circumstància es la diu també equinocci de tardor. En aquest instant a l'hemisferi sud comença la primavera.

L'equinocci de tardor pot donar-se en quatre dates diferents, que van del 21 al 24 de setembre. Al llarg del segle XXI la tardor començarà en els dies 22 i 23 de setembre (data oficial espanyola), i el seu començament més matiner serà el de l'any 2096 i el començament més tardà el del 2003.

El motiu pel qual la data varia d'un any a un altre es deu a la manera de la seqüència dels anys segons el calendari, ja que uns anys són bixestos i altres no, amb la durada de cada òrbita de la Terra al voltant del Sol (durada coneguda com a any tròpic).

Canvi d'hora el 27 d'octubre

Entre les característiques peculiars de la tardor està el canvi d'hora, que en aquesta ocasió serà efectiu el 26 d'octubre, recuperant així l'horari d'hivern.

Alhora, aquesta estació és l'època de l'any que la longitud del dia s'escurça més ràpid, ja que en la latitud de la Península, el Sol surt pels matins, més d'un minut més tard que el dia anterior i a la tarda s'escurça cada dia dos minuts abans, per la qual cosa el vespre és especialment apreciable. En definitiva, en aquests dies el temps que el Sol està per sobre de l'horitzó es redueix en gairebé tres minuts cada dia.